A legendás bokszoló, Mike Tyson blokklánc-nagykövet lett

Mike Tyson, a bokszlegenda 2022-ben lépett be a kriptopiacra aktívabban annak ellenére, hogy abban az évben az egyik legnehezebb évét élte át a kriptovaluta piac a Terra Luna és az FTX összeomlását követően. A híres bokszoló és nehézsúlyú világbajnok a Solana Foundation mellett tette le voksát, és azóta is aktívan tevékenykedik a blokklánc-technológiát megreformáló, innovatív iparágban.

Mike Tyson 2 évvel később egy újabb kriptovaluta projekt mellett köteleződött el, mely jobban illeszkedik a bokszoló szakmai múltjához. A boksz ökoszisztéma forradalmasításával foglalkozó Ready to Fight nevű közösségi hálózati alkalmazás nagykövete lett a korábbi ökölvívó és színész.

Az RTF célja a boksz ökoszisztéma forradalmasítása

A Ready to Fight Web3 közösségi platform célja a boksz ökoszisztéma forradalmasítása, és egy olyan alkalmazást fejleszteni, mely világszerte segítheti a profi bokszolókat a közös kihívások leküzdésében. A projekt vezetője Oleksandr Usyk, profi ukrán ökölvívó. Az alkalmazás támogatói azzal érvelnek, hogy az RTF elterjedésével az ökölvívók számára könnyebbé válik egy sparring partner vagy egy menedzser megtalálása, egy profi bokszcsapat felépítése.

Az RTF céljai között szerepel a bevételszerzés egyszerűsítése, mely összeköti a sportot és az üzleti életet is. Ez egy jó reform a boksznak, mint sportnak és a szurkolóknak is, a közösség irányítását pedig teljes mértékben a token-tulajdonosok intézik.

Tyson az alábbi nyilatkozatot tette, miután kinevezték nagykövetnek:

A Ready to Fight az első boksz közösségi hálózat, mely a bokszközösség és az ökölvívók segítése érdekében jött létre. A közös kihívások és az üzleti élet menedzselésének megkönnyítésével a bokszolók könnyedén összeállíthatják edzőcsapataikat is.

Az RTF-hez Mike Tyson mellett csatlakozott a Boksz Világtanács (WBC) és annak elnöke, Mauricio Sulaiman is. Mellettük a felszerelés-szakértő Russ Anber és a feltörekvő tehetség, Sky Wee is az RTF elterjedéséért dolgoznak.

Profi bokszolók a kriptoiparban

Nem Mike Tyson az első ökölvívó, aki a kriptovaluta szektor mellett teszi le voksát, ugyanakkor sporttársának, Floyd Mayweathernek a megítélése ilyen szempontból rendkívül kétesnek mondható. A visszavonult váltósúlyú profi ökölvívó 2022-ben dobta piacra Mayweverse című NFT-kollekcióját, mely 5000 egyedi NFT-t tartalmaz. A kollekció nem aratott túl nagy sikert, kétéves története alatt összesen 8 ETH (kb. 24 000 dolláros) forgalmat bonyolított le.

Nem ez volt azonban Mayweather első érintkezése a kriptovalutákkal. A számos rekordért felelős profi bokszoló 2017-ben közösségi médiafelületén keresztül hirdetett ICO-kat. A félreérthető posztok leírásából kiderült, hogy a Stox.com kriptovaluta kibocsátását promótálta. Az önmagát Floyd Crypto Mayweathernek becéző ökölvívó a Hubii hálózatra is szerette volna követői figyelmét felhívni.

Mayweather az ICO-reklámozások mellett azonban szerencsésnek mondhatja magát, hiszen 2019-ben DJ Khaled-del együtt a CentraTech által kibocsátott CTR tokenek promótálását vállalták magukra, a két sztár ellen pedig számos keresetet nyújtottak be, melyet a bíróság végül elutasított.

Szintén elutasításra került talán legnépszerűbb promóciója Mayweather-nek, melyben Kim Kardashian-nel együtt az Ethereum Max tokent hirdették. A 2021 júniusában tomboló EMAX-kampány végül számos befektető és rajongó veszteségével ért véget, a projekt 99,9%-os veszteséget könyvelt el. Az EMAX tokent Mayweather nemcsak egy bokszmeccsén reklámozta, hanem felszólalt mellette a Miamiban megrendezésre kerülő Bitcoin konferencián is. Kim Kardashian egyébként egymillió dolláros SEC-bírsággal zárta az ügyet és 3 évre eltiltották a kriptovaluták reklámozásától.

A fenti esetekből kiindulva kérdéses, hogy az RTF-nek vajon milyen céljai vannak a profi sportolók beszervezésével. A hitelesség fenntartása mindenképp sikeresnek mondható, hiszen nagykövetük, Mike Tyson már 2015-ben is Bitcoin ATM-ek telepítését támogatta. Mike Tyson egyébként 2024. június 20-án Jake Paul-lal csap össze, melyet a Netflix élőben közvetít.