Milliárdok áramlanak ki a befektetési arany piacáról – a bitcoin az új cél?

Az elmúlt négy hónapban egy jelentős korrekciót követően a globális aranypiac értéke csaknem 2 billió dollárral csökkent le. Eközben a bitcoin piaca 180 milliárd dollár pluszban van. Várható a trend folytatása?

Egyre többen fektetnek a bitcoinba, aminek a befektetési arany is megérezheti a hatását

A koronavírus-járvány egyértelmű gazdasági hatásait már hónapok óta érezhetjük. A recesszió miatti félelem és a bizonytalan fiatpénz árfolyamok miatt a befektetők jelentős része fordul a befektetési arany, illetve a sokszor csak „digitális aranynak” nevezett bitcoin felé.

Azonban az utóbbi időben a két eszköz árfolyama közötti pozitív korreláció egyre kisebbre csökkent. Míg a befektetési arany az augusztusi rekord 2075 dolláros unciánként ár elérése után csaknem 15%-os korrekción ment keresztül az elmúlt hónapokban, addig a bitcoin egy rövid korrekciót követően most újra rekordokat döntöget.

Forrás: goldprice.org

Emellett arról is vannak jelentések, hogy a befektetések az aranypiacról egyenesen a bitcoin piacára érkeznek. A JP Morgan Chase & Co szerint a családok jelentős része aktívan azért adják el az aranyalapú ETF-jeiket, hogy helyette inkább a kriptopénzek piacára fektessenek be. Ezt a trendet igazolja még az is, hogy a Grayscale Bitcoin Trustba az utóbbi hetekben szintén csaknem megkétszereződtek a befolyó befektetések. Ez a két párhuzamos tendencia is arra utal, hogy az emberek az infláció ellen védekezés részeként a fizikai eszközöktől egyre inkább a digitális felé fordulnak. Ennek hatására a bitcoin és az arany között inkább versenytársi, mint kiegészítő viszony kezd kialakulni.

Természetesen nem csak ez a két befektetési forma kezdett el érdeklődést generálni a 2020-as év során. A Bitcoinist oldalán megjelenő egyik cikkben a ByteTree Asset Management egyik befektetésekért felelős munkatársa, Charlie Morris a platina piac fontosságára hívta fel például a figyelmet. Ő is elismerte, hogy az aranypiacról részben a bitcoin piacára mozdulnak el a befektetések. Azonban az utóbbi hónapokat eltekintve a platina kifejezetten nagy emelkedést tudott produkálni.

Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy a bitcoin akár a befektetési arany piaci változásait is követheti egy kis fáziskéséssel. Ez arra is utalhat, hogy a BTC egy új rekordmagasság tesztelése után egy nagyobb korrekción mehet majd át. Pontosan ugyanúgy, ahogy az arany tette nem is olyan régen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.