Milyen hatással vannak a globális hírek a Bitcoin árfolyamára?

Bármely eszköz (tradicionális vagy kriptovaluta) árfolyamát mindig több tényező együttesen befolyásolja. A hagyományos pénzügyi eszközöktől eltérően azonban történelmileg a Bitcoin sajátos, az árfolyamát befolyásoló tényezőkkel rendelkezik. De hogy néz ki most a piac?

Alaptényezők: a kereslet és a kínálat

A Bitcoin árfolyama, akárcsak más eszközöké erősen függ a kereslet és a kínálat ingadozásától. A fiatpénzzel kapcsolatos intézkedésekkel ellentétben azonban a Bitcoin teljes kínálata ismert, és a kínálat felső határa 21 millió coinban van meghatározva.

A Bitcoin iránti kereslet a kriptopénzek világában eddig mindig az első helyen állt – ezért is beszélnek annyit a BTC adoptációjáról. A kereslet növekedése az árfolyamának emelkedéséhez vezet, különösen, ha intézményi befektetők is beszállnak. Amikor például a vállalatok és intézmények 2021 elején elkezdték vásárolni és tartani a Bitcoint, az ára jelentősen nőtt, mivel a kereslet meghaladta azt az ütemet, amellyel új érmék kerültek forgalomba a bányászat által. Ez egyúttal a kriptopénz teljes rendelkezésre álló kínálatának csökkenéséhez vezetett.

Természetesen az árfolyam azonban csökkenni fog, ha többen akarják eladni mint amennyien keresik az adott pillanatban.

Az intézményi befektetők pozíciófoglalása

A hírek nagyban befolyásolják a Bitcoinról alkotott befektetői megítélést is. A Bitcoin árfolyamának rendkívüli volatilitása ellenére a 2021-es év mégis kiemelkedőnek számít az intézményi és a vállalati befektetők által generált példátlan mértékű adoptáció miatt.

A Grayscale Bitcoin Trust például 31 milliárd dolláros átlagos AUM-mal és 650 ezer dolláros átlagos Bitcoin-állományával rendelkezett 2021-ben.

Grayscale Bitcoin trust

A kriptovaluták szabályozása

A Bitcoin árfolyamát a szabályozási fejlemények is nagyon befolyásolják. A kriptoszabályozásban bekövetkező változások ösztönözhetik vagy visszatarthatják a BTC-be való befektetést vagy annak használatát, ami így viszont az árfolyam emelkedéséhez vagy csökkenéséhez vezet.

Így nézett ki a Bitcoin árfolyama 2021-ben a szabályozási eseményekkel átfedésben:

Világgazdasági események

A Bitcoinhoz közvetve kapcsolódó hírek

Nézzünk egy példát arra, hogy a közvetett híresemények, például a világ valamely országában kialakult politikai helyzetről szóló hírek hogyan befolyásolhatják a BTC árfolyamát.

2022. január 2-án egy egyhetes felkelés kezdődött Kazahsztánban. A legtöbben nem ismerték fel ennek az eseménynek a jelentőségét a kriptopiac szempontjából. Az elmúlt években ugyanis Kazahsztán lett a világ második legnagyobb országa a Bitcoin-bányászatban a hashráta alapján. Ma már a globális hashráta mintegy 18%-át adja Kazahsztán, és csak az Egyesült Államok előzi meg.

A felkelés hírére tehát körülbelül 24 óra kellett ahhoz, hogy a kriptopiac reagáljon. Ekkor azonban a BTC árfolyama január 2. és január 8. között összesen 13,1%-ot zuhant.

Kazahsztán hatás

A BTC egyre inkább hasonlít a hagyományos eszközökhöz

Elméletileg a hagyományos piaccal kapcsolatos hírek, mint például a makrogazdasági környezetről szóló jelentések vagy a központi bankok monetáris politikai döntései a kriptovalutákra decentralizált jellegük miatt nem lehetnének hatással. A jelenlegi tendencia azonban mást sugall.

A Világbank kutatása szerint a globális hírek hangulatának nagy hatása van a részvényhozamokra a világ bármely tőzsdéjén. Ez a hatás rövid távon nem visszafordítható, ami a hangulatvezérelt eszközár-ingadozások mögöttes tényezőjére utal.

A Federal Reserve Bank of San Francisco által készített Daily News Sentiment Index-et mutatjuk be, amely a gazdasági hangulat általános mérőszámát adja meg a hírcikkek elemzésével.

Bár a Bitcoin nem hagyományos eszköz, úgy tűnik, hogy a hírek általános hangulata mégis befolyásolja az értékét.
Íme, így néz ki a Bitcoin árfolyam grafikonja, ha ugyanarra az időszakra a hírek hangulatindexével kombináljuk:

Sentiment index

A Bitcoin és a főbb részvényindexek korrelációjára vonatkozó legújabb adatok szintén erre utalnak.

SP500 és Bitcoin korreláció

Történelmileg a kriptoeszközök nem mutattak erős korrelációt a főbb részvényindexekkel. A Coinmetrics legfrissebb adatai szerint azonban a Bitcoin és az S&P 500 napi korreláció értéke 2022. január 28-án 0,47-re ugrott, ami szoros korrelációt jelez.

Konklúzió

Ahogy a kriptopiac egyre fejlődik, úgy olyan új trendek jelennek meg, amelyeket korábban nem figyeltünk meg. A kezdetben marginális eszközként kezelt Bitcoin mostanra egyre inkább úgy viselkedik, mint egy hagyományos eszköz. Érzékenyen reagál ugyanazokra a piaci erőkre, amelyek a hagyományos pénzügyi piacokat is befolyásolják. A kriptószabályozással és az intézményi elfogadással kapcsolatos hírek mellett a Bitcoin árfolyamára az általános gazdasági feltételek változásai és a hagyományos piacokra ható világesemények is erős hatással vannak.