Milyen okok állnak a kriptopénz-függőség mögött?

Míg a legtöbb felhasználó jelentős stressz vagy mentális egészségkárosodás nélkül tud a kriptovaluta befektetésekkel foglalkozni, de létezik a felhasználóknak egy rétege, akik áldozatul esnek a kényszeres vagy kóros kriptokereskedésnek és a kriptovaluta-függőségnek. A kényszeres, kóros vagy függő kriptokereskedő olyan személy, aki képtelen ellenállni a kereskedés késztetésének, még az életére gyakorolt következmények árán is.

A kriptopénz-függőség, mint bármilyen más függőség, nagyon pusztító lehet, és jóval túlmutat a puszta pénzügyi veszteségeken. A mindennapi életeben is komoly károkat okozhat, beleértve, de nem kizárólagosan munkahelyi problémákat, párkapcsolati problémákat, kábítószerrel való visszaélést, valamint a mentális és fizikai egészség romlását. Szélsőséges esetekben az egyének öngyilkossági gondolatokat élhetnek át, és akár öngyilkosságot is elkövethetnek.

Az alábbiakban 10 okot mutatunk be, ami miatt a kriptopénzek erős függőséget okozhatnak, és elmondjuk, hogy mit lehet tenni ellene.

Az emberi agy

Mindenekelőtt a kriptokereskedés az agynak a jutalmakat feldolgozó és a viselkedést motiváló része miatt okoz függőséget. Mint az élet bármilyen más öröméhez hasonlóan, például amikor az egyén finom ételeket eszik, kellemes időt tölt szeretteivel, vagy más kellemes élményekben részesül, az agy “jó érzésű” neurotranszmittereket, például dopamint termel, ami az öröm érzését eredményezi. Minél több örömteli neurotranszmitter szabadul fel egy élmény, viselkedés vagy anyag hatására, annál inkább hajlamos az egyén a visszaélésre, előbb a szokások, majd a függőség kialakulására.

A kriptokereskedés egyike azoknak a viselkedéseknek, amelyek hihetetlen mennyiségű dopamint szabadíthatnak fel a kriptopiac volatilitása és túlzott profitszerzés lehetősége miatt. Az agy, és ezt követően az egyén továbbra is meg akarja tapasztalni ezt az örömérzetet, és ezért hajlamos lesz visszatérni az ingerhez, ebben az esetben a kriptokereskedéshez. Idővel egyre gyakrabban és kényszeresebben kíván részt venni benne.

Elérhetőség

A hagyományos tőzsdével ellentétben a kriptokereskedés az év 365 napján, a nap 24 órájában elérhető. A kriptokereskedés mindenkori állandó elérhetősége pszichológiai késztetést eredményezhet a megszokott használatra. Nemcsak maga a kereskedés lehet problémás, hanem az árfolyamváltozás állandó ellenőrzése is a nap bármely szakában.

Hozzáférhetőség

A percek alatt beállítható és bankszámlához kapcsolható online kriptotőzsdék, valamint a mobileszközökről vagy más digitális eszközökről való hozzáférés rendkívül egyszerűvé teszi a kriptokereskedést. A felhasználók bárhonnan és bármikor vásárolhatnak vagy eladhatnak kriptót, amennyiben rendelkeznek internetkapcsolattal. A kriptokereskedés szüntelen lehetősége növeli a kockázatot az ismételt használatra.

Volatilitás és tőkeáttétel

A kriptopiacok volatilitása nagyrészt az a tényező, ami nagyon sok kereskedőt vonz ehhez az eszközosztályhoz, amit tovább fokozhat a tőkeáttétellel való kereskedés. A volatilitás, akár párosul tőkeáttétellel, akár nem, hatalmas dopaminlöketet eredményez, amely a kereskedőt hihetetlen eufória érzéssel tölti el egy sikeres kereskedési ügylet során.

Az irányítás illúziója

A kriptokereskedők gyakran úgy érzik, hogy kezükben van az előny, vagy tudnak valamit, amit mások nem. Lehet, hogy sok időt töltenek el egy új kriptovaluta elemzésével, vagy nagyon képzettek a grafikonok és más mutatószámok elemzésében. Ezt nevezik a “kontroll illúziójának.” Ez a kereskedőket arra ösztönzi, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak, és gyakrabban kereskedjenek.

Részleges megerősítés

A kriptokereskedők nem minden kereskedésen nyernek, és nem is veszítenek minden ügyleten. Ez a “részleges megerősítés” azt eredményezi, hogy a kereskedők a veszteségek sorozata után is folytatják az új pozíciók nyitását, abban a hitben, hogy a következő ügyleten nyereséget fognak elérni. Ez a fajta megerősítés növeli a sóvárgást, és megnehezíti a kereskedés abbahagyását.

Veszteségtől való idegenkedés

A kriptokereskedők érzelmileg jobban kötődnek a veszteségeikhez, mint a nyereségeikhez, még akkor is, ha azok azonos értékűek. Az egyén megszállottja lehet egy 5000 dolláros veszteségnek, de egy 5000 dolláros nyereséggel szemben kevésbé érzelmes. A veszteségek okozta gyötrelem “a veszteségtől való idegenkedést” eredményezi, ami miatt a kereskedő végtelenül sok időt és pénzt fog újra befektetni, hogy visszanyerje az elvesztett pénzét. Ezt nevezik egyesek a “veszteség hajszolásának” is.

Gamifikáció

A kriptotőzsdék gamifikációja az altcoinok gamifikációjával párosulva eltorzíthatja a kriptokereskedés valóságát. Ezeknek a platformoknak és eszközöknek a gamifikációja arra ösztönözheti a kereskedőket, hogy valódi pénzt fektessenek be meggondolatlan módon. Ezt tovább fokozzák a kriptojátékok, a play-to-earn játékok és az NFT-k is.

Elérhetőségi heurisztika

A kriptokereskedők túlbecsülhetik annak valószínűségét, hogy a múltbeli sikeres kereskedéseik miatt ők mindig a nyertes oldalon állnak. Ezt a gondolkodásmódot “elérhetőségi heurisztikának” nevezik, és arra készteti a kriptokereskedőket, hogy azt higgyék, hogy a sikeres és nyereséges kereskedés esélye nagyobb, mint amekkora valójában.

Szerencsejátékosok tévhite

A “szerencsejátékosok tévhite” az az irracionális meggyőződés, hogy ha valami gyakran megtörtént a múltban, akkor kevésbé valószínű, hogy a jövőben is megtörténik. Például, ha a Bitcoin árfolyama hat egymást követő napon keresztül csökkent, a kereskedők arra számíthatnak, hogy a hetedik napon emelkedni fog. Ez a fajta gondolkodás hamis kontrollérzetet eredményezhet, ami hatással lehet arra, hogy a kereskedő mekkora kockázatot hajlandó vállalni.

Mit tehetünk a kriptovaluta-függőség ellen?

A kriptopénz-függőségek a puszta pénzügyi veszteségeken messze túlmutató pusztító következményekkel járhatnak, többek között, de nem kizárólag a mentális és fizikai jólét, a kapcsolatok és a karrier romlásával, de az élet egyéb fontos területein is. Ezért, ha te vagy egy szeretted úgy gondolja, hogy kriptopénz-függőséggel küzd, kérjük, azonnal forduljatok szakemberhez.