Milyen trendek várhatóak 2022-ben a blokklánc szektorban?

Spoiler alert: 2022-ben újabb trendek várhatóak a blokklánc szektorban – mutatjuk, mikre érdemes majd odafigyelnünk.

2021 tagadhatatlanul izgalmas év volt a blokklánc technológia és annak szerelmesei számára. A blokklánc projektek teljes piaci kapitalizációja meghaladta a 2 billió dollárt, a bitcoin árfolyama megdöntötte minden idők legmagasabb csúcsát, és egészen 67 674 dollárig száguldott, miközben az ethereum ára is az egekbe szökött a londoni frissítés után. Tanúi lehettünk a DeFi 1.0 berobbanásának, a decentralizált tőzsdék felvirágozásának és a stabilcoin piac gyors bővülésének. No de lássunk egy bővebb összefoglalót, mi is történt az elmúlt egy év alatt.

2021-es trendek a blokklánc szektorban

DeFi 2.0

A DeFi 2.0 projektek lekötött összértéke (TVL) 30 milliárd dollárra ugrott az elmúlt évben. Míg a DeFi 1.0 likviditást, LP tokeneket és decentralizált stabilcoinokat hozott a szektorba, a 2021-ben létrejött DeFi 2.0 a likviditást egy újabb szintre emelte.

DAO-k

A kriptoközösségen belül 2021 legújabb felkapott trendjei a DAO-k (Decentralized Autonomous Organization – decentralizált autonóm szervezet) lettek. Beépültek a pénzügy, a zene és a kulturális szférába, nemrégiben pedig a Tron DAO is elindult, azaz a hálózat decentralizált autonóm működésre váltott. 

NFT-k

Az NFT-projektek havi kereskedési volumene már augusztusban 5,5 milliárd dollárra tetőzött, és az év végére elérte a 21,5 milliárd dollárt. Az NFT-k világának köszönhetően egyre több ember kezdett el érdeklődni a blokklánc technológia iránt. Ha valaki esetleg jobban beleásná magát a szektorba, itt bővebben olvashat róla.

GameFi

A GameFi szektor a játssz-és-nyerj műfajt megtestesítve egyesíti a játékokat, a pénzügyet és az NFT-ket. Az Axie Infinity legmagasabb egynapos bevétele júliusban még a világ legnépszerűbb játékának, a „Glory of Kings” legmagasabb egynapos bevételét is felülmúlta.

Trendek, melyek várhatóan idén is nagyot fognak menni

 • 2022-ben több projekt kínál majd univerzális infrastruktúrákat a blokklánc átjárhatóságához,
 • tovább fejlődik a Web 3.0, a világháló következő generációja,
 • elterjednek az NFT-k a zeneiparban (Magyarországon elsőként a Bohemian Betyars lépett be a szektorba),
 • több márka és nagyvállalat kezd el érdeklődni az NFT-piac iránt,
 • a legnagyobb játékipari vállalatok a GameFi szektorba költöznek át,
 • egyre több lehetőség adódik a földterület megvásárlásával a metaverzumban,
 • kialakulhat a decentralizált identitás a metaverzumon belül.

2022-ben várható új trendek

 • a Layer-2 megoldás kifejlesztése és bevezetése olcsóbbá és gyorsabbá teszi az ethereumot,
 • több új alkalmazás jelenik meg a DeFi szektorban,
 • általánosodnak az intelligens szerződések, a tárgyi eszközök digitális eszközökké, az írásos megállapodások blokkláncon kötött szerződéssekké alakulnak,
 • egyre többen kapják fizetésüket kriptovalutában, növekedik az elfogadottság az intézmények és a vállalatok körében, számos ország keresi a stabilcoinok szabályozásának módjait.