Mekkora vagyonnal rendelkeznek a leggazdagabb orosz oligarchák?

Oroszország leggazdagabb magánszemélyei 2022-ben több mint 38 milliárd dollárt veszítettek eddig az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt elrendelt nyugati szankciók következtében.
Ahogy a Visual Capitalist munkatársa, Bruno Venditti az alábbiakban részletezi, a 10 legnagyobb orosz oligarcha együttesen 186 milliárd dollár nettó vagyonnal rendelkezik, ami olyan nagy tőzsdén jegyzett vállalatok piaci kapitalizációjának felel meg, mint a McDonald’s és az AMD.

De kik is az orosz ultragazdagok?

A Bloomberg Billionaires Index adatai alapján mutatjuk be Oroszország leggazdagabb magánszemélyeit… és azt, hogy mennyit veszítettek eddig a háború miatt.

orosz oligarchák

Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanin 35%-os tulajdonosi részesedéssel rendelkezik a moszkvai tőzsdén jegyzett Nornickelben. A vállalat a világ legnagyobb palládium kitermelője, amelyet a járművek katalizátoraiban használnak fel. Egyben a világ legnagyobb nikkel kitermelője is, amely az elektromos autók akkumulátoraihoz nélkülözhetetlen nyersanyag. Potanin volt Oroszország korábbi első miniszterelnök-helyettese és Vlagyimir Putyin elnök közeli munkatársa, aki egyben a művészetek egyik legnagyobb pártolója is. Nemrégiben, 20 év kuratóriumi tagság után mondott le a Guggenheim Múzeum igazgatótanácsának tagságáról.

Az orosz oligarchák kedvelik a művészetet és a luxust

Az orosz ultragazdagok a magánrepülőgépek és szuperjachtok legnagyobb tulajdonosai közé tartoznak – ezek egy részét a bűnüldöző szervek az Oroszország elleni szankciók részeként foglalták most le.

Oroszország ötödik leggazdagabb embere, Alisher Usmanov tulajdonában van a Dilbar, a világ legnagyobb motoros jachtja a bruttó tonnatartalom alapján. A hajó 512 láb hosszú, és állítólag 800 millió dollárba került, 84 főállású legénységi tagot foglalkoztat.

Dilbar yacht
Az Usmanov édesanyjáról elnevezett jachtot a német hatóságok foglalták le. Később kiderült, hogy valójában egy máltai székhelyű cég tulajdonában van, és a Kajmán-szigeteken van bejegyezve.

A művészet és a luxus mellett az orosz oligarchák a sportban is mélyen benne vannak.

Roman Abramovics, aki egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, a londoni Chelsea futballklub távozó tulajdonosa. Az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta, miközben megpróbálta eladni a klubot 3,9 milliárd dollárért. Abramovics mellett Mihail Prohorov – a banki, biztosítási és ingatlanügyletekben érdekelt moszkvai székhelyű Onexim Group alapítója – 2009 és 2019 között a Brooklyn Nets kosárlabdacsapat és annak hazai arénájának a tulajdonosa volt.

A listán szerepeltethetjük Vlagyimir Lisin, az NLMK acélkonszern elnökét is. Ő a lövészsportok szerelmese, és az Európai Lövészszövetség elnöke.

Elpártoló szerencse? Nem múlik az olyan gyorsan

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz oligarchákat kemény gazdasági szankciókkal sújtják. A Krím 2014-es orosz annektálása óta 20 orosz milliárdost szankcionált az EU, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc vagy Kanada.
Többségüknek rokonok nevén van ingatlantulajdonuk, vagy olyan adóparadicsomokban van bejegyezve vagyonuk, mint a Brit Virgin-szigetek vagy a Man-sziget.

Alekszej Mordasov acélbáró például, miután szankciókkal sújtották, a Nordgold aranybányászati vállalatban lévő többségi részesedését feleségére, Marinára ruházta át.

A rubel összeomlása és a moszkvai tőzsde zuhanása ellenére az orosz oligarchák még mindig képesek kreatív módon elrejteni pénzüket és vagyonukat.