Sok-sok majmos cuccal folytatódik a Bitcoin-NFT-őrület

A Bored Apes kollekcióról ismert Yuga Labs bemutatja első Bitcoin-NFT-kollekcióját az első számú blokkláncon, annak ellenére, hogy ez szembe megy mindazzal, amit tőle a közönség elvárna. Ráadásul egy rendhagyó, generatív művészeti gyűjtemény debütál majd.

A népszerű Bored Apes (unatkozó majmok) NFT-k anyavállalata, a Yuga Labs blogján bejelentette, hogy TwelveFold néven 300 darabos kísérleti “generatív” művészeti gyűjteményt hoz létre, amely a Bitcoin blokkláncon kap helyet. A TwelveFold egy matematikai alapú művészeti rendszer, amely egy 12×12-es rácsot használ az adatok ábrázolására.

Allegória, tisztelgés, művészet

A kollekciót satoshikra fogják “bevésni”, 3D-s hatású és kézzel rajzolt elemeket egyaránt tartalmaz majd. Ezzel tisztelegnek az “Ordinals” Bitcoin-feliratok kézzel történő létrehozásának jelenlegi gyakorlata előtt – olvasható a vállalat blogbejegyzésében.

A 12-es bázisú rendszer használata az idő, a matematika és a változékonyság közötti kapcsolatot vizsgálja, amit a Yuga Labs úgy ír le, mint “az adatok kartográfiájának vizuális allegóriáját” – írja a Blockworks. (Bármit is jelentsen ez a művészek nyelvén – a szerk.)

Tombol a Bitcoin-NFT-mánia

A gyűjteményen belül minden egyes satoshi létrehozása pontosan nyomon követhető az Ordinal Theory protokollon keresztül. Ez az, amelynek köszönhetően a múlt hónap óta a bevésések (inscriptions) és NFT-k a Bitcoin mainneten továbbra is nagy figyelmet kapnak. Valóságos Bitcoin-NFT-mánia alakult ki.

A Yuga Labs saját bevallása szerint mind a gyűjtemény típusa, mind a Bitcoin láncon való kiadás jelentős eltérést jelent a cégtől elvártaktól.

De tudjátok, f**k mindig csak elvárt dolgokat csinálni használt nyomdafestéket nem tűrő, valószínűleg vagánynak szánt kifejezést a cég a bejegyzésében.

Az Ordinals Discordba belépni szerintük olyan érzés volt, mintha bepillantást nyerhettünk volna a 2017-es Ethereum NFT ökoszisztémába.

Bitcoin-NFT-k szerzői joga

Egy dubaji csapat ugyanis tízezer BTC NFT-t hozott létre, amelyeken Satoshi maszkkal ellátott majmok voltak láthatóak az Ordinalson február elején. A lépés potenciálisan szerzői jogi kérdéseket vet fel, mivel nincs közük a Yuga Labs Ethereum blokkláncon létrehozott, hasonló eszközeihez.

Fejlődni fog a Bitcoin-NFT-szektor

A Bitcoin blokkláncon létrehozott bevésések körüli infrastruktúra és eszközrendszer még kialakulóban van, de a Yuga Labs szerint a digitális eszközök származásának igazolása, a nem bizományosi tárolás és a tulajdonjog alapelvei biztosítottak. A vállalat arra számít, hogy a bevésések körüli technológia és ökoszisztéma idővel fejlődik és egyre kifinomultabbá válik, ami további kísérletezéshez és új kibocsátásokhoz vezet.

A Yuga Labs azt írja, a következő hetekben várhatóan további részleteket jelentenek be az új kollekció időzítésével és az aukciós mechanizmussal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Yuga Labs, Twelvefold.io