Morgan Stanley: “A kripto új befektetési kategória”

Az intézményes befektetők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a bitcoin és a kriptovaluták iránt, míg a kisebb befektetők száma stagnál, jelentette a Morgan Stanley új jelentése.

Az új, október 31-i jelentés (ami csak bank által hitelesített e-maillel tekinthető meg) folytatása egy korábbinak, a “Bitcoin feltörve: rövid bevezető és összefoglaló”-nak, amiben a Morgan Stanley az elmúlt hat hónap bitcoin trendjeivel foglalkozik főként.

A jelentés sokat taglalja saját felvetését, a bitcoinnal kapcsolatos ún. “gyors formálódás tézisét”: hogy a bitcoin mint “digitális pénz” indult el, amelyben a befektetők teljes szívvel bíztak, majd átalakult egyfajta megoldássá, ami szinte bármilyen pénzügyi rendszerben felmerülő problémát képes megoldani, végül pedig egy új fizetőeszközzé vált, ami pedig egy új intézményi befektetési kategóriát alakított ki.

Természetesen új felfedezések és felmerülő problémák tovább alakították a bitcoin ökoszisztémát, mint például a tranzakciók rögzítése a módosíthatatlan és permanens főkönyvön vagy a hacktámadások a tőzsdék ellen, a hard forkok vagy a technológiák, melyek olcsóbbak és fejlettebbek, mint a bitcoin.

De mindent egybe véve a Morgan Stanley jelenlegi feltevése ez: a bitcoin egy “új intézményi befektetési kategória”, sőt lassan már egy éve az, ugyanis 2016 januárja óta már nagyjából 7,11 milliárd dollárnyi kriptovaluta került különböző pénzügyi intézmények, pl. kockázati tőkebefektetők, alapok és intézmények felügyelete alá.

Amellett pedig, hogy a legnagyobb pénzügyi intézmények már elkezdtek a kriptóval foglalkozni, erősíti a feltevést még pl. a Fidelity új kriptopénz szolgáltatói divíziója, az állami szabályozások, vagy akár a Coinbase legutóbbi befektetési köre.

Persze a jelentése nem csak napsütésről és vidámságról szól: három fő problémára is kitértek a kriptóval kapcsolatban. A legnagyobb bajt a nagybank a szabályozási bizonytalanságokban, a felügyelet, illetve a nagy pénzügyi intézmények hiányában látják.

A jelentés pedig egy viszonylagos újdonságra is kitért: a stabilcoinokra, amik a bizonytalansági faktort akarják kiiktatni a stabil árak ígéretével.

Ugyanis amíg pl. a Tether, az ellentmondásos, dollárhoz kötött token csak dollárral kereskedhető, addig a Bitcoin kereskedelem több mint fele altcoinokban történik. A jelentés szerint az, hogy sok kriptovalutát egyáltalán nem lehet fiat pénzekért megvenni hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához. Ez a jelentés szerint főként azért történik, mert ha kriptovalutát akarunk fiat pénzért eladni, akkor muszáj a bankszektort is bevonni a tranzakcióba, ezt pedig a kriptovaluta piacon nem igazán kedvelik a magas tranzakciós díjak miatt.

A jelentés arra is rávilágít, ahogy a bitcoin értéke esett, úgy követte a többi coin is, sokan pedig megint csak a fiat pénzek és a bankok magas tranzakciós díjai miatt, inkább a USDT-re tértek át, mivel az állt a legközelebb a dollár értékéhez; így sikerült a Tethernek egyre nagyobb piaci részesedést kisajátítania.

És bár az új trendet követve rengeteg kripto startup kezdte el saját stabilcoinja megalkotását, a kutatók szerint ezek nem lesznek hosszú életűek, maximum azok a stabilcoinok, ahol nagyon alacsony tranzakciós díjakat, magas likviditást és jól körülírt szabályozási rendszert tudnak biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük