“Nem figyelni a kriptóra olyan, mint figyelmen kívül hagyni az internetet 1993-ban”

  • 167
  •  
  •  
  •  

Így vélekedik legalábbis Benedict Evans, aki az Andreessen Horowitz-nél (A16Z), az egyik legjobb kockázati tőke befektetőnél dolgozik partnerként.

Persze, mint minden más fejlődő technológiának, a kriptovalutának is megvoltak az elfuserált projektjei és átverései, azonban Evans szerint nagy hiba lenne ezekre koncentrálni.

“Ma a kriptovaluta nagyon hasonlít az 1993-as és 1999-es internetre – ugyanúgy óriási lehetőségekkel rendelkezik, és megvannak az átverések és a félreértések is. És éppen ezért olyan könnyű csak átnézni felette. De ez kicsit olyan, mint nem foglalkozni az internettel csak azért, mert a Usenet, a Cuecat vagy a Boo.com átveréseire koncentrálunk. Összekeverjük magukat az alkalmazásokat a lehetőségekkel.”

Alsóbbrendű a fejlődő technológia?

Korábban már Ben Horowitz, legendás kockázati tőke befektető és az A16Z társalapítója is felhívta a figyelmet arra, hogy a megtévesztő dolog a fejlődő technológiáknál az, hogy a jelenlegi technológiánál alsóbbrendűnek tűnnek. Így sokan nem foglalkoznak ezekkel, amit a rengeteg átverés csak még jobban felerősít.

Egy új piacon a befektetők ráadásul mindig rohanni kezdenek az új projektek felé, hogy még beszállhassanak a buborékba; sok kriptovaluta projekt érte el már 2017-ben a több milliárd dolláros szintet, ahogy az egész piaci kapitalizáció közelített a 800 milliárd dollárhoz.

De Evans szerint, ahogy a piac egyre érettebb lesz, egyre több felhasználási lehetőséget fogunk találni. Sokan kritizálják azt is, hogy a kriptónak nincs konkrét felhasználási célja – de sokan elfelejtik, hogy az internetnek sem volt 1993-ban.

Az egyetlen nagy különbség a 2018-as kripto és a 1993-as internet között, hogy a kripto számos olyan lehetőséget biztosít, amivel már túlszárnyalja a meglévő megoldásokat. Ilyen például a határokon túli fizetések, amik sokkal olcsóbbak a hagyományos rendszereknél. Ezt láthattuk pl. egy 194 millió dolláros Bitcoin tranzakciónál, aminek mindössze 10 cent volt az utalási költsége.

A kripto még mindig babaruhát hord

A befektetőknek és kockázati tőkebefektetőknek persze nagyon egyszerű nem foglalkozni a kriptóval. De amennyiben a kripto mindenki által használható eszközzé válik, ezek a befektetők hasonlóan járhatnak, mint azok, akik ’93-ban nem foglalkoztak az internettel: mindenből kimaradnak.


  • 167
  •  
  •  
  •  
Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.