Most is Kína miatt nő a bitcoin hashráta – csak nem a kínaiak hajtják előre

Még pár hónappal, sőt héttel ezelőtt arról írhattunk, hogy a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása, az átlagos hashráta történelmi csúcsokat döntögetett. Ez kéz az kézben járt értelemszerűen az árfolyammal is, emlékezhetünk milyen magasságokban járt a BTC ára. Az elmúlt napokban volt egy jelentősebb árkorrekció, ez hatással volt persze a hashrátára is. De most a jelek azt mutatják, hogy a hó elején tapasztalt mélypontról el tudott mozdulni a számítási kapacitás. A hó elején regisztrált 124 exahash per másodperces rátáról most már visszatornázta magát a kapacitás 157 exahash per másodpercre (a cikk írásakor). És a bevezetőben írtakhoz azért kiegészítésként elmondható, hogy a hashráta visszaesésének fő oka valószínűleg Kínában kereshető.

Újra növekedési pályára állt a bitcoin hashráta

Méghozzá az, hogy a kínai hatóságok a Belső-Mongólia tartományban dolgozó bányászok tevékenységének visszaszorításához kezdtek hozzá. Ezzel egyidejűleg pedig a hatóságok azt is közölték, hogy harcot indítanak a bitcoin bányászat ellen a teljes országban. Példának okáért az aggodalmak miatt a hashráta 1,7%-áért felelős BTC.Top teljesen le is állította kínai bányászgépeit. Ez pedig a BTC.Top vezetője szerint azt is jelenti, hogy Kína irányából más kontinensekre tolódik majd át a számítási kapacitás biztosítása. Jó példa erre a Marathon bányászcég, amely szándékai szerint 73 ezer bányászgépet fog Texasba költöztetni. Méghozzá azért, mert elég jó áron fog majd áramhoz jutni.

És ez nem példanélküli, több amerikai és európai cég is komoly növekedést tapasztalt részvényei árfolyamában, ahogy sikerült komoly részesedést szerezniük a hashrátában. Főleg azután, hogy a Marathon mellett több más cég is igen olcsó áron tudott energiát vásárolni adatközpontjai számára. Például a Marathon annyira olcsón kapja az áramot majd Texasban, hogy rendkívül versenyképes lesz tőle. Annyira, hogy még akkor is versenyképes lenne Kínával, ha még a korábbi, jól menő éveket néznénk a kínai bányászok életében. A Trustnodes amúgy arra a konkluzióra jutott a hashráta növekedése kapcsán, hogy a kínai kormány lépései az európai és amerikai bányászok malmára hajtják a vizet. És nem csak a bányászok, de a gépgyártók vagy éppen a félvezetők szektorában érintett további cégek is jól profitálhatnak a kínai helyzetből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük