Most már tudjuk hova menekültek az Ethereum bányászok

A tegnapi nap az egész kriptovilágban óriási hírt hozott. Az Ethereum hálózata sikeresen átállt proof-of-work mechanizmusról proof-of-stake mechanizmusra, amikor a The Merge keretében egyesült a konszenzus réteg és végrehajtási réteg. Ez ugye azt is jelentette, hogy az Ethereum bányászat nagyjából ettől a pillanattól kezdve okafogyottá vált. Már jóval az “egyesülés” előtt lehetett tudni, hogy a bányászok más alternatívákat keresnek maguknak és nem fognak felhagyni a tevékenységükkel.

Az Ethereum bányászok megtalálták az alternatívákat

Tökéletes választásnak tűnt az Ethereum Classic. Ez a kriptovaluta ugyebár az eredeti Ethereumnak tekinthető, amelyből forkolással vált ki anno a most Ethereumként ismert hálózat még 2016-ban. És egészen mostanáig nem volt szignifikáns különbség a hálózatok között. Az Ethereum Merge után viszont a bányászok egy jelentősebb része lerohanta az Ethereum Classicot, amelynek a hashrátája egyetlen nap alatt 280%-ot emelkedett. Szerdán a proof-of-work Ethereum Classic blokklánc hashrátája 64 TH/másodperc volt, ezzel szemben csütörtökön a Merge után már 183 TH/másodperc fölé ugrott.

Összességében 30 nap alatt a Classic hashrátája 500%-nál is többet növekedett. Legalábbis több bányászati elemző oldal statisztikái erről árulkodnak. Lehetett számítani ilyesmire, hiszen az elmúlt években az Ethereum bányászok milliárdokért vásároltak eszközöket. Nem volt elvárható, hogy egyszerűen csak hagyják az egészet. És mivel az Ethereum Classic bányászati algoritmusa, az Ethash teljesen kompatibilis az Ethereumhoz használt bányászgépekkel, így ez tökéletes választás minden Ethereum bányásznak. Az Ethereum Classic legnagyobb bányászati poolja az Ethermine, amely valamivel több mint 30 ezer bányásznak köszönhetően biztosít úgy 57 TH/másodpercet a teljes hashrátából. De az Ethereum bányászok kiáramlását más proof-of-work blokkláncokon is láthatjuk, így az Ergonál vagy a Ravencoinnál is.