Anonim bitcoin tranzakciókat ígér egy díjnyertes BTC projekt

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) az Amerikai Egyesült Államokban működő magánegyetem és kutatóintézet. Széles körben ismert a tudomány és a technika területén, 76 jelenlegi és korábbi tagja kapott már Nobel-díjat. Még amerikai filmekben és sorozatokban is feltűnik a neve, mint az egyik legnívósabb egyetemé az egész Államokban. Így értelemszerűen ösztöndíjat kapni itt vagy bármilyen, az MIT által kitűzött versenyen nyerni, komoly elismerésnek számít a tudományos világban. Még április elején rendeztek egy konferenciasorozatot az egyetemen Bitcoin Expo 2021 címmel, ahol a kriptovalutákról és azok kihívásairól voltak előadások és viták. És természetesen volt egy verseny is, amelynek nagydíját az Onion ’78 nevű bitcoin projekt nyerte el.

Az Onion ’78 bitcoin projekt tényleg magasfokú anonimitást biztosít a bitcoin tranzakciókban

A projekt egyébként olyan eszközök, mint a PayJoin vagy a Tor használatával tudná tovább növelni a Bitcoin tranzakciók adatbiztonságát. A díj  4000 dolláros pénzjutalommal is járt, de valószínűleg a projektcsapat számára nem ez jelentette a motivációt. További kisebb díjakat is kiosztottak, például a Bitcoin és Lightning kategória mellett a dAppok és DeFi kategóriájában valamint a felhasználhatóság javítását célzó projektek kategóriájában. De miről is szól az Onion ’78 projekt? Alapvetően a bitcoin anonimitásának legnagyobb problémáját nem tudják a hagyományos maszkolási megoldások kezelni. Így ha valaki ügyes, akkor könnyen azonosíthatja egy tranzakcióban az összeget küldő és fogadó címet. Ez pedig a tulajdonosok azonosításához is vezethet.

A projekt viszont lehetővé teszi, hogy meglévő tárcákon belül implementáljuk a PayJoin és a Tor megoldásait. Ugye itt nem mezei felhasználók voltak a célközönség, hanem más fejlesztők. Akik mostantól már mindenféle extra kódolás nélkül hozzá tudják adni a PayJoint a tárcás megoldásaikhoz. És a PayJoin (vagy P2EP) ugye egy olyan működést biztosít, amelyben a küldő és fogadó között a bitcoinok olyan szintű keverése zajlik le, hogy nem azonosítható be utána a kiindulópont. Hasonló a dolog a CoinJonhoz, az viszont nem egyetlen tranzakcióra van hatással, hanem több bitcoin tranzakciót alakít eggyé. A Tor megoldása pedig azért már eléggé ismert, rétegelt internet kapcsolódási szolgáltatást biztosít. Azaz meg fogja akadályozni, hogy külső fél megtudja a valódi IP címet a tranzakcióban. Ha az Onion ’78 bitcoin projekt tényleg elterjed a fejlesztők között szélesebb körben is, akkor megszűnhetnek azok a kritikus hangok, amelyek többek között a bitcoin anonimitását bírálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.