Nagyot nőtt a kriptotőzsdék forgalma, hamarosan vége lehet a kriptotélnek

A kriptotőzsdei mérőszámok javulást mutatnak az előző negyedévhez képest, ami az elemzők szerint arra enged következtetni, hogy hamarosan vége lehet a kriptotélnek.

A TokenInsight elemzőcég kiadta az első negyedéves kriptotőzsdei jelentést, amely azt mutatja, hogy a centralizált platformok nagyon jól kezdték a 2023-as évet.

A jelentés szerint a negyedév során a teljes kriptopiaci kapitalizáció 831,8 milliárd dollárról 1,24 billió dollárra nőtt, ami közel 50%-os növekedést jelent. A bitcoin árfolyama szintén nagyot emelkedett, az év eleji 16 ezer dolláros szint a negyedév végére 30 ezer dollárra nőtt. A TokenInsight azt is hozzátette, hogy a jelek szerint hamarosan vége lehet a kriptotélnek, azt ajánlva az olvasóknak, hogy használják a tőzsdei mérőszámokat a befektetési döntéseik meghozatalához.

“A bitcoin árfolyamának az év eleji 16 ezer dollárról 30 ezer dollárra történő emelkedésével úgy tűnik, hogy a kriptoipar számára véget ért a tél. De mikor érkezik meg valójában a bikapiac? A legintuitívabb választ talán a tőzsdék adatai adják.” – olvasható az elemzőcég jelentésében.

40%-kal nőtt a kriptotőzsdék kereskedési volumene

2023 első negyedévében a 15 legnagyobb kriptotőzsde teljes kereskedési volumene elérte a 10,8 milliárd dollárt, ami 40%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance a negyedév során végig megőrizte dominanciáját, a piaci részesedés több mint felét szerezte meg 55%-kal. A TokenInsight azonban rámutatott, hogy 2022 negyedik negyedévében a Binance még 60%-os piaci részesedéssel rendelkezett, ami arra utal, hogy a szabályozó hatóságok intézkedései és a fizetésképtelenségről szóló pletykák hatással voltak a tőzsdére.

Kriptotőzsdék forgalma nőtt kriptotél

Emellett a 10 legnagyobb tőzsde azonnali váltóinak forgalma 16%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, összesen 2,4 billió dollárra. Ez azonban még mindig alacsonyabb, mint 2022 harmadik és második negyedévében, amelyeknél ez a szám elérte a 2,6 billió, illetve a 2,8 billió dollárt.

A tőzsdetokenek népszerűsége is nőni kezdett

A 2022-es centralizált pénzügyi csődök sorozata miatt a tőzsdetokenek népszerűsége nagyot zuhant. Az FTX FTT tokenjét például arra használták, hogy a tőzsde mérlegét megerősítsék – lehetővé téve a cég számára, hogy kölcsönt vegyen fel. Ez jól működött egészen addig, amíg a pánikszerű eladások le nem vitték az FTT értékét, ami azt jelentette, hogy az FTT-vel fedezett hitelek elvesztették a fedezetüket és értéktelenné váltak.

Ennek ellenére a TokenInsight adatai szerint 2023 első negyedévében a befektetők újra elkezdtek bízni a tőzsdetokenekben, a Bitget Token például 120%-os növekedést tapasztalt az adott időszakban, ezzel pedig felülmúlta még a bitcoin teljesítményét is.