Nakamoto mindenre felkészítette a Bitcoint egy régi posztja szerint

Az elmúlt napokban a kriptovilágban minden a bitcoin hálózat túlterheltségéről szól, jelenleg is több mint 390 ezer tranzakció vár a Bitcoin mempoolban arra, hogy feldolgozzák a bányászok. Ez azt jelenti, hogy több mint 190 blokkot kellene előállítani/kibányászni a mempool kiürítéséhez. Ilyen időszakokban vagy akár egy kriptotél idején sűrűn elő szoktak bukkanni régi beszélgetések és Satoshi Nakamoto egyes mondatai. Most az a beszélgetés futott körbe a kriptos közösségben, amelyben az egykori bitcoin fejlesztő, Gavin Andresen fejezte ki aggodalmát a bitcoin Scriptben írt kódjai miatt Satoshi Nakamotónak.

A beszélgetés részletei Nakamoto és Andresen között

2010. június 17-én zajlott le a beszélgetés, amelyben Andresen kifejezte érdeklődését a projekt iránt, viszont megosztotta Nakamotóval az aggályait is. Ahogy írta: “Kicsit aggódom amiatt, hogy a bitcoin a Scriptet használni, ami nagyon egyszerű, de mégis komplikálja a dolgokat és a komplikáció a biztonság ellensége.” Amiatt is aggódott, hogy a nyelv felépítése okán nem lesz könnyű egy következő implementációt végrehajtani. Nakamoto válaszában kiemelte, hogy a bitcoin alapdízájnját egész létezésére tervezték. Tehát a 0.1-es verzió marad egész végig a fő motor. Mert minden lehetséges tranzakciótípust le kell fedni, mondta Nakamoto. Ugyanis ha nem így tesznek, akkor folyamatosan egyedi eseteket kell kezelgetni egyedi kódokkal és adatmezőkkel.

A megoldás tehát a Script lett, amelynek segítségével úgymond általánosítani lehet a tranzakciókat. Azaz a node-oknak csak azt kell megérteni, hogy a küldő feltételei megfelelőek-e. A beszélgetésben Andresen felhozta azt a kérdést is, hogy mi lenne, ha valaki milliónyi tranzakcióval árasztaná el a hálózatot. Nakamoto szerint a tranzakciós díjak meg tudják ezt akadályozni, de vannak “egyéb lehetőségek” is. És bár a beszélgetésben Nakamotonak mindenre volt egy korrekt válasza, az még jelenleg nem tiszta a fejlesztők és a közösség számára, hogy a BRC20 tokenek elindulásával feltorlódott nagy mennyiségű tranzakciót mikorra lehet feldolgozni. Ahogy viszont láthattuk a 2010-es beszélgetésben is, Nakamoto biztos volt benne, hogy a Bitcoin képes lesz kezelni a sok millió tranzakciót is a hálózaton.