Nakamoto örökérvényű gondolata a bitcoin lehetőségeiről

A legendás bitcoin alapító, Satoshi Nakamoto gondolatai sok-sok évvel a bitcoin létrehozása után is visszaköszönnek, főleg a kriptoszektor nehezebb időszakaiban. A mai napig ismeretlen Nakamoto egyszer már kifejtette, hogy miért valószínűtlen, hogy a BTC más digitális pénzekhez hasonló sorsra jut majd. A szinte napra pontosan 14 évvel ezelőtt, a Nakamoto Institute oldalán posztolt magyarázata szerint a bitcoin rendelkezik olyan speciális tulajdonságokkal, amelyekkel más digitális pénzeszközök nem.

Nakamoto gondolatai ma is bőven időtállóak

A bitcoin alapító a más digitális pénzeszközök alatt azokat értette, amelyek az 1990-es években voltak próbálkozások. Azok Nakamoto szerint azért hullottak el, mert kivétel nélkül centrálisak voltak és így már alapból bukásra voltak ítélve. Ez volt egyébként az egyik hajtóereje annak a gondolatának, hogy egy teljesen decentralizált digitális eszköz jóval ellenállóbb lehet a külső hatásoknak. Satoshi szó szerint azt írta, hogy “sok ember szerint a digitális pénzek veszett ügynek számítanak, mert ezt látták az 1990-es évek kísérleteinél. De ez nem volt kérdés, hiszen azon rendszerek centrális irányítás alá tartoztak volna. Most lesz az első alkalom, hogy egy decentralizált rendszer is kipróbálja magát.

Ezt a mondatát egyébként azóta is sokan, sok helyen idézik. Akkor, amikor arról van szó, hogy tényleg alternatíva a Bitcoin a hagyományos pénzügyi rendszerek mellett. De persze ez csak egyetlen idézet Nakamotótól, akinek rengeteg gondolatát és posztját használják és idézik nap mint nap. Mert már az első, 2009. január 12-én történt BTC tranzakció óta már eltelt több mint 13 év. A bitcoin pedig nem hogy nem merült a feledés homályába, de egyre inkább megkerülhetetlen szereplője a pénzügyek világának.