Ilyet is ritkán hallani: üres blokkot találtak a Bitcoin hálózatán

A Bitcoin robusztusságáról, biztonságáról és kiszámíthatóságáról ismert. A blokklánc átlagosan tíz percenként hozz létre egy új blokkot, és a sikeres bányász 6,25 BTC jutalomban részesül, ami jelenleg 130 000 dollárnak felel meg. A Bitcoin blokklánca azonban időről időre meglepetéssel szolgál az őt figyelő közösségnek. A meglepetés most sem maradt el, ugyanis nemrég a hálózat nodejai egy teljesen üres blokkot találtak rajta. 

Bal oldalon a várt blokk, jobb oldalon pedig a valóság. Forrás: Mempool.space.

A szóban forgó 776 339-es blokk nulla tranzakcióval lett hozzáadva a blokklánchoz, ami nagy meghökkenést okozott a kriptoközösségben. De mégis hogyan történhetett ez?

Elsőre hihetetlennek hangzik egy üres blokk, valójában ez egy normális jelenség a Bitcoin hálózatán. Legutóbb két hete fordult elő egy ilyen eset, akkor a 774,486-os blokknál.

A bányászokat arra ösztönzik, hogy a lehető leggyorsabban bányásszanak blokkokat, és néha már azelőtt kibányásznak egyet, hogy bármilyen tranzakciót kaptak volna, amelyet be kellene vonniuk abba. Amennyiben ez megtörténik, az adott blokk üresen marad.

A Bitcoin mempool egy hosszabb magyarázattal szolgál ennek megértésére. Amikor egy új blokkot találnak, a bányászpoolok egy tranzakció nélküli blokksablont küldenek a bányászoknak, hogy minél hamarabb elkezdhessék a következő blokk keresését. Rögtön ezután elküldenek egy tranzakciókkal teli blokksablont is, de ez nagyobb adatátvitelt jelent, és valamivel tovább is tart, amíg eljut a bányászokhoz.

Ebben a köztes időben pedig, amely nem több mint 1-2 másodperc, a bányászok az üres sablont használva néha ráakadnak egy új blokkra. Egyes adatok szerint az ilyen jellegű blokkok aránya a hálózaton általában 1-2% körül van.

Jól járt bányászok

Még ha egy üres blokk nem is tartalmaz tranzakciókat, a bányász akkor is megkapja jutalmát. A mostani esetben a 776 389. blokkot mindössze néhány másodperccel elődje, a 776 448-as után adták a lánchoz. A jól járt bányászoknak a 776 388-as blokk további 0,086 BTC-t (1 854 dollár) díjat hozott, ami hozzáadódott a 6,25 BTC, 135 247 dollárnyi blokkjutalmukhoz. Most pedig a Binance Pool lett a győztes, amely 12%-kal rendelkezik a teljes hashrátából.

A Bitcoin bányászpoolok. Forrás: Mempool.space.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy ezek az üres blokkok nem jelentenek problémát a hálózat számára, ugyanis az továbbra is stabilan halad a 21 millió BTC elérése felé.