Földöntúli blokklánc technológia a NASA 3 éves projektje

A blokklánc technológia megállíthatatlan és úgy tűnik, hogy nemcsak a Földön. Erről a NASA gondoskodik, amely egy kutatási projekt keretében az űrkutatásban szeretné alkalmazni a technológia vívmányait.

Az Ethereum hálózatát használja a NASA

A NASA által finanszírozott kutatási projekt az Ethereum blokklánc technológiáját szeretné felhasználni az űrhajók manőverezésének automatizálására, az űrszemetek elkerülésére, valamint adatgyűjtésre. A NASA célja a navigáció és az űrbeli kommunikáció hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele.

A kutatási projekt neve “Rugalmas hálózatépítési és számítástechnikai paradigma” és dr. Jin Wei Kocsis, az Akron Egyetem egyetemi adjunktusa vezeti, amire 333 ezer dolláros 3 évre szóló támogatást nyert el az idei évben.

Kocsis olyan kognitív szerkezet kifejlesztésére törekszik, amelyben az űrhajóknak már nem kell a földi tudósok döntő fontosságú információira támaszkodniuk. Ehelyett, az ethereum-alapú okos szerződések segítenének az űrhajóknak, hogy önállóan felderítsék és elkerüljék az űrben keringő hulladékokat, amelyek ütközés esetén jelentős károkat okozhatnak. Az ember által az űrbe került szemét az űrhajók egyik legnagyobb ellensége. A blokklánc segítségével az űrszemetet nyomon lehetne követni és a hálózat ezzel egy időben automatizálná azokat a helyreigazításokat, amelyekkel az űrhajók biztonságos mozgása biztosítható.

“Ebben a projektben az Ethereum blokklánc technológiáját kihasználva decentralizált, biztonságos és kognitív hálózati és számítástechnikai infrastruktúra épül az űrkutatás számára. A blokklánc konszenzusos protokollt továbbra is vizsgáljuk az infrastruktúra rugalmasságának javítása érdekében”, mondta Kocsis.

A kutató azt reméli, hogy a decentralizált szerkezet segít abban, hogy az űrhajók más feladatok mellett automatizálják az adatgyűjtést, ezzel is segítve a földi tudósok munkáját. Az űrkutatás egyik akadálya az űrben lévő gépezetek és a földi vezérlők közötti távolság. A távolság időeltolódást okoz, emiatt a gépek önállósítása sok terhet levenne a földi személyzet válláról.

nasa
Forrás: Bandwithblog

“A decentralizált technológia alkalmazása a következő generációs űrbeli hálózatok kialakulásához vezethet”, mondta a projektről a NASA kommunikációs programmenedzsere, Thomas Kacpura. A kutatási projekt egy decentralizált feldolgozási struktúrát hoz létre az NASA űrhálózati csomópontjai között egy biztonságosabb módon, ami flexibilisebb és rugalmasabb hálózatot eredményezhet és képes integrálni a jelenlegi rendszert is.

A blokkláncon kívül a csapat a mesterséges intelligenciát is beépíti a fejlesztésekbe, amely mély tanulási technikákat és logikai módszereket fog alkalmazni.

A technológiák döntő fontosságúak lehetnek az űrkutatás következő néhány évtizedében. A NASA jelenleg missziókat tervez olyan távoli világokba, mint például az Alpha Centaurira, valamint 2069-től pilóta nélküli űrhajókat állítana szolgálatba. A NASA tervei szerint ezek az űrhajók már önállóan tudnának gondolkodni, reagálni és információkat gyűjteni.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.