Nem lesz puccs, a Binance mégsem szavaz az UNI tokenekkel

A Binance felhasználói tulajdonában levő sok millió UNI token nem fog szavazni – tisztázta a cég vezére, CZ is. Szerinte az Uniswap csak félreértette a helyzetet. Az Uniswap szerint az érmék tulajdonosai számára fenn kellene tartani a szavazati jogot.

A Binance nemrég 13,2 millió UNI tokent mozgatott a saját számlái között. Ezáltal jelenleg az Uniswap platform, a messze legnagyobb DEX (decentralizált kriptotőzsde) szavazati jogának 5,9 százalékát birtokolja. Nem sokkal maradva le a kockázatitőke-óriás, az a16z mögött, amely 6,7 százalékot ellenőriz – írja a CryptoPotato.

A Binance átvenné az Uniswap-ot?

A szóban forgó összeg a teljes UNI token kínálat közel 1,3 százaléka. Ez lehetővé tenné a Binance számára azt is, hogy a protokoll irányításáról szóló szavazási javaslatokat nyújtson be. (Az ehhez szükséges küszöb csak 0,25 százalék. A szavazatok elfogadásához szükséges négy százalékos küszöböt viszont nem éri el.)

Az Uniswap UNI tokenjének árfolyama és az ether. (Tradingview.com)
Az Uniswap UNI tokenjének árfolyama és az ether. (Tradingview.com)

A lépést sokan úgy értelmezték, hogy az egyik legnagyobb központosított kriptotőzsde akcióba lépett, hogy megszerezze az irányítást a világ legjelentősebb decentralizált kriptotőzsdéje felett. Ennek része az, hogy a második legerősebb szavazati jogú tagként pozicionálja magát az Uniswap DAO-ban.

A szavazati jog az UNI token tulajdonosaié?

Így értelmezte a népszerű DEX vezérigazgatója, Hayden Adams is, aki a Twitteren egyedülállónak nevezte a helyzetet. Hozzátette, hogy “az UNI token technikailag a felhasználóké”. Azzal vádolta a Binance-ot, hogy a felhasználói pénzeket az irányító szavazatok felhalmozására használja.

Adams azt állította, nem világos, hogy a kriptotőzsde hogyan szándékozik részt venni a DEX döntéseiben. Azzal is érvelt, hogy a Binance felhasználói “inkább megtartanák ezeket az irányítási jogokat”. Hivatkozott a Compound cUNI-val kapcsolatos akciójára is.

Nem is akarták delegálni az UNI tokeneket?

A fejleményeket követően a Binance nyilvánosságra hozta annak a 4,6 millió UNI tokennek az átutalását a Binance belső tárcái között, ami az UNI azonnali és automatikus delegálását eredményezte. (Lekötését szavazó érmékként.) A tőzsde azt állította, hogy ez utóbbi azonban nem is állt szándékában. Közölte, hogy tárgyalásokat folytat a Uniswappal, hogy tisztázzák a legjobb megoldásokat és megakadályozzák, hogy ez a félreértés újra megtörténjen.

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) később maga is tisztázta, hogy a tőzsde nem szavaz a felhasználói tokenekkel, és hogy a népszerű DEX szerintük csak félreértette a helyzetet. Az UNI tokenek mozgatása a Binance belső tárcái között az UNI automatikus delegálását eredményezte, de ez az Uniswap protokoll része, nem a Binance szándéka volt.

Az Uniswap tovább terjeszkedik

A DEX mögött álló csapat, az Uniswap Labs egyébként nemrég 165 millió dollár plusz tőkét vont be a Polychain Capital és az Andreessen Horowitz (a16z) által vezetett finanszírozási műveletben. A frissen felvett tőkét NFT–befektetésekre és fejlesztésekre tervezik fordítani.

Ez év során az Uniswap egyébként elérte az egybillió (ezer milliárd) dolláros kumulatív kereskedési volument a fennállása óta számítva.

Kapcsolódó cikkünk: Igazi unikornis lesz a Uniswapból, a DeFi-világ királyából

Kommentár: Az UNI token és az OTP

Amikor kárhoztatják a kriptovaluta-szektort, hogy szabályozatlan, akkor részben éppen ilyen dolgokról van szó. A hagyományos pénzügyi iparágban (TradFi) egyértelmű, hogy ha részvényed van egy banknál vagy brókercégnél vezetett értékpapírszámlán, akkor azzal te szavazhatsz a cég közgyűlésén. Kivéve, ha külön felhatalmazol valaki mást ugyanerre.

A befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, nyugdíjalapok vagy biztosítók által kezelt vagyonban levő részvényekkel viszont az adott tőkét kezelő intézmény szavaz. (Bár ez a vagyon közvetve szintén kisebb és nagyobb befektetők pénzéből áll össze.)

További kapcsolódó cikkeink:

Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Nem annyira demokratikus az Uniswap szavazórendszere, mint azt gondolnánk

Egyes indikátorok szerint tovább csökken a DeFi aktivitás, de ez csak nézőpont kérdése

Címlapkép forrása: Pixabay.com