Nem szeretnek adót fizetni a multik – több milliárd dollár kötött ki adóparadicsomokban

Egy idén megjelent tanulmány szerint a multinacionális vállalatok 2016-ban legalább 1 billió dollárnyi nyereséget csoportosítottak át azokból az országokból, ahol gazdasági tevékenységük zajlik, a világ legismertebb adóparadicsomaiba. Ezzel világszerte több mint 200 milliárd dollárnyi adóbevételtől fosztották meg az államokat.

Az Egyesült Királyságban működő Nemzetközi Adó- és Fejlesztési Központ által támogatott kutatás megállapította, hogy az Egyesült Államokban és a Bermudákon székhellyel rendelkező multinacionális vállalatok óriási nyereségüket kimenekítették azon országokból, melyekben éhbérért dolgoztatnak, miközben ezeken az alacsonyabb jövedelmű helyeken komoly veszteséget okoztak.

A tanulmány főként az OECD által először tavaly közzétett vállalati adatokon alapult, és jelenleg csak a 2016-os adatok állnak rendelkezésre.

Ez egy olyan egyszerű kérdés: Hol fizetnek a multinacionális vállalatok adót? És mennyit fizetnek az alacsony jövedelmű országokban?” – mondta Petr Janský, a prágai Károly Egyetem közgazdásza, aki a tanulmány társszerzője Javier Garcia-Bernardo adatkutatóval közösen. Janský hozzátette: “A fő kérdés nem az, hogy a multinacionális vállalatok hasznot húznak ebből az adóelkerülési rendszerből, hanem az, hogy valakinek kárt okoznak. Valaki mindig veszít emiatt.” 

Mindig a kisember húzza a rövidebbet

A legnagyobb vesztes nem más, mint a szerencsétlen munkavállaló, aki 12-14 órákat dolgozik a szalag mellett embertelen körülmények között pofátlanul alacsony órábérért, miközben a kezei között lévő terméket csillagászati áron értékesítik a vállalatok. Nem jár jól tehát a végfogyasztó sem, akinek mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, de a termelési tevékenységnek otthon adó ország sem, amely komoly adóbevételtől esik el.

2017-ben az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának Paradise Papers című nyomozása több mint 100 multinacionális vállalat, köztük az Apple, a Nike és a botox gyártó Allergan adózási módszereit tárta fel. Az ICIJ azt dokumentálta, hogy az Apple hogyan találta meg a módját annak, hogy rendkívül alacsonyan tartsa az adókulcsokat, és hogyan halmozott fel egy 252 milliárd dolláros készpénzhegyet különféle offshore cégekben.

Janský szerint az új tanulmány azt mutatja, hogy ezek egyáltalán nem egyedi esetek.

Az ICTD kutatása szerint tíz adóparadicsomba érkezett a vállalatok nyereségének egy tetemes része. Ezek között három európai ország is szerepel Luxemburg, Hollandia és Svájc, valamint a Kajmán-szigetek, Szingapúr, Bermuda és Puerto Rico.

Míg az afrikai országok tűnnek az adóelkerülés legnagyobb áldozatainak, a tanulmány bemutatja, hogy a multinacionális vállalatok adóelkerülési módszerei a magas jövedelmű országokat, például az Egyesült Államokat, Németországot és Franciaországot is megfosztják a pénzügyi forrásoktól. A két európai ország a becslések szerint a befizetendő adók legalább negyedét veszítették el a multik pénzmozgatása miatt.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.