Nyolc ország, amely igazi kriptovaluta adóparadicsommá vált

A kriptovaluták egyre népszerűbbek lesznek a világon, így az országok kormányai arra eszméltek, hogy ebből ők is hasznot húzhatnának. Egyes államok a digitális valutákból származó nyereséget akarják megadóztatni, és ezzel plusz pénzhez jutni, mások viszont igazi bitcoin paradicsommá kívánnak válni, ahol a bitcoin jövedelem után nem kell adót fizetni. Most nézzünk meg 8 olyan országot, amelyek (még) nem vetettek ki adót a BTC-ből származó profitra!

Portugália

Portugáliában az állam úgy döntött, hogy nem vet ki semmilyen adónemet a kriptovalutákra vonatkozóan. Így a magánszemélyeknek nem kell sem tőkenyereség-adót, sem pedig általános forgalmi adót (ÁFA) fizetniük bitcoin vagy más kriptovaluta vásárlásakor, illetve eladásakor. A vállalkozásokra azonban más adózási szabályok vonatkoznak. Azok a cégek, amelyek árukért és szolgáltatásokért cserébe kriptovalutákat fogadnak el fizetőeszközként, ÁFÁT és jövedelemadót fizetnek. A jövedelemadó-kedvezmény miatt a portugál törvény a legkedvezőbbek az egész világon, mivel a jövedelemadó hatalmas kiadást jelent a legtöbb kriptovaluta kereskedő számára.

Kapcsolódó: Adómentes tevékenységnek minősül a kriptovaluta kereskedelem Portugáliában

Németország

Németországban egy fontos kikötés van a bitcoinra vonatkozóan. Nem kell adót fizetni a kriptovaluta után, ha a magánszemély legalább egy évig megtartja azt. Függetlenül attól, hogy mennyi pénzt keres valaki a BTC eladásából, nem kell tőkenyereség-adót fizetnie, ha minimum 12 hónapig a bitcoin birtokában volt. Európa legnagyobb gazdasága a BTC-t magánpénznek tekinti, ellentétben a legtöbb fejlett országban elterjedt nézettel, miszerint a kriptovaluta áru vagy részvény. Németországban azok a magán eladások, amelyek nem haladják meg a 600 eurót, adómentesek. A vállalkozások azonban továbbra is kötelesek adót fizetni a bitcoinból származó nyereségük után társasági adó formájában.

Kapcsolódó: Németország még 2019-ben digitális token szabályozást vezet be

Szingapúr

Akár magánszemélyről legyen szó, akár vállalkozásokról Szingapúrban senkinek sem kell a bitcoin vagy más kriptovaluta után adózni, amennyiben hosszú távú befektetésként tart digitális valutákat. Szingapúrban nem kell tőkenyereség-adót sem fizetni, mivel nemes egyszerűséggel nem is létezik ez az adónem. A szingapúri székhellyel rendelkező vállalkozásoknak jövedelemadó fizetési kötelezettségük van, amennyiben alaptevékenységük részeként kriptovaluta kereskedéssel foglalkoznak. Azokra viszont, akik termékek és szolgáltatások ellenértékeként fogadnak el kriptovalutákat, az általános jövedelemadó fizetési szabályok vonatkoznak.

Kapcsolódó: Kriptobarát adóztatás több ország célja is

Malajzia

Szingapúrhoz hasonlóan Malajziában sincs tőkenyereség-adó. A kriptovaluta kereskedésből származó jövedelem a délkelet-ázsiai országban nem adóköteles. Ez azonban valószínűleg hamarosan megváltozik, amennyiben a BTC-t törvényes fizetőeszközként ismerik el Malajziában.

Fehéroroszország

Fehéroroszországban egy 2018. márciusában hatályba lépett törvény értelmében a kriptovalutákat legálisan lehet használni. Úgy tűnik, hogy legalább 2023-ig a magánszemélyek és a vállalkozások is mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól bármilyen módon is jutnak kriptovalutákhoz. Magánszemélyek esetében az olyan tevékenységek, mint a kriptobányászat, a kriptovaluta vétel és eladás személyes befektetésnek minősülnek, így azok adómentesek. A főváros Minszk közelében, a High Technologies Park speciális gazdasági övezetében regisztrált vállalatoknak sem kell adót fizetniük bármilyen kriptovalutához kapcsolódó tevékenységet is folytatnak.

Kapcsolódó: Fehéroroszország jogi keretet biztosít a kriptogazdasághoz

Szlovénia

Szlovénia eltérő adózási szabályokat fogalmazott meg a magánszemélyekre és a vállalatokra vonatkozóan. Noha a magánszemélyeknek nem kell tőkenyereség-adót fizetniük a kriptovaluták eladása után, jövedelemadót továbbra is kell. Azok a társaságok, amelyek bitcoinban szerzik bevételeit, illetve kriptovaluta bányászatából, társasági adót kell fizetniük. A vállalatok megadóztatása azonban számos körülménytől függ. A cégeknek egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amiben leírják a jövedelem szerzésének módját, összegét és típusát. Ha a nyereséget tőkenyereségként számolják el, akkor 19% adót kell fizetniük.

Kapcsolódó: Kriptobarát adóztatás több ország célja is

Málta

A mediterrán ország két évvel ezelőtt blokklánc sziget néven robbant be a kriptoközösség tudatába. Málta arról híres, hogy nem adóztatja meg a hosszú távú befektetésként tartott kriptovalutákat. Az úgynevezett day-tradingre azonban 35%-os jövedelemadó fizetési kötelezettség vonatkozik, csakúgy, mint a forex vagy részvény kereskedésre. Málta az egyik legkriptobarátabb ország hiszen legalizálta a kriptovalutához köthető tevékenységeket. A máltai kormány a bitcoint elszámolási egységként, átváltási eszközként és értéktárolóként definiálta.

Svájc

Svájc mindig is a pénzügyi világ egyik kiemelkedő helyszínének számított, nincs ez másként a kriptovalutákkal sem. Igazi kriptovaluta paradicsomnak minősül, ahol a magánszemélyeknek nem kell a kriptovaluta vétel-eladás vagy befektetések után adót fizetniük. A bányászati tevékenység ez alól azonban kivitélt jelent. Aki bányászati műveletből jut jövedelemhez, jövedelemadó fizetésére kötelezett. Azoknak a munkavállalóknak, akik bitcoinban kapják a fizetésüket, ugyanúgy jövedelemadót kell fizetniük, mintha hagyományos valutában kapnák meg a bérüket. Azon képzett szakemberek pedig, akik nyereséges kriptokereskedéssel keresik a kenyerüket, társasági adó fizetésére kötelezettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük