A németek többségének fogalma sincs a digitális euróról, mégis támogatnák

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a német válaszadók fele nyitott lenne az Európai Központi Bank (EKB) központi banki digitális valutájának (CBDC), a digitális eurónak a használatára, annak ellenére, hogy sokan nem ismerik azt.

A digitális euróval kapcsolatos ismeretek hiánya

A Deutsche Bundesbank által készített felmérés szerint a 2012 résztvevő közül 50% mondta, hogy „biztosan” vagy „valószínűleg” elképzelhetőnek tartja a digitális euró használatát. Ugyanakkor a felmérés rávilágított arra is, hogy a válaszadók többsége nem ismeri a digitális eurót. Háromból kettő résztvevő bevallotta, hogy soha nem hallott, olvasott vagy látott semmit a digitális euróról.

Akik valamilyen szinten ismerték a digitális eurót, azoknak körülbelül egynegyede bevallotta, hogy nem tudja pontosan, mi az, 16%-uk pedig tévesen kriptovalutának tartotta. Ezenkívül közel 30% gondolta úgy, hogy a digitális euró célja a készpénz helyettesítése vagy teljes megszüntetése.

A közvélemény tájékoztatásának szükségessége

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke hangsúlyozta, hogy nagyobb mértékben kell tájékoztatni a lakosságot a digitális euróról. A felmérés rávilágított arra, hogy az emberek jobban tájékozódni szeretnének a digitális euróról.

Az adatvédelem mint elsődleges szempont

A felmérésben résztvevők több mint háromnegyede az adatvédelmet „nagyon fontos” vagy „fontos” szempontnak tartotta. A résztvevők szintén kifejezték azon igényüket, hogy a digitális euró európai infrastruktúrára épüljön és a kormány által legyen kibocsátva, hasonlóan a készpénzhez, valamint offline fizetési lehetőséget is biztosítson.

Nagel megnyugtatta a közvéleményt az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban. Kijelentette, hogy az Eurosystem központi bankjainak nem érdeke a felhasználók adatainak gyűjtése. Hozzátette, hogy a digitális euró nagyobb adatvédelmet biztosítana a meglévő kereskedelmi fizetési megoldásokhoz képest.

A digitális euró előkészítési fázisban van

Jelenleg a digitális euró az előkészítési fázisban van, amely várhatóan 2025 októberében fejeződik be. Ez az időszak a szabályok véglegesítésére és a lehetséges kibocsátók azonosítására összpontosít.

A digitális euró első fizetéseit 2028 előtt nem tervezik bevezetni, mivel a jelenlegi tervek szerint a szabályozási keretek kialakítása időt vesz igénybe.

A digitális valuták globális helyzete

A világon 130 ország – amelyek a globális GDP 98%-át képviselik – jelenleg vizsgálja a CBDC lehetőségeit, míg a G20 országok közül 19 már előrehaladott fejlesztési szakaszban van. Összesen 11 ország, köztük Kína, a Bahamák, Nigéria és hét kelet-karibi ország már teljes mértékben bevezette a CBDC-t.