Németország adómentessé tett egyes BTC és ETH befektetéseket

Adómentes lesz Németország területén a BTC és az ETH érmék eladása, abban az esetben ha legalább egy évig a tulajdonos birtokában voltak.  Ez egy nagyon kedvező kezdeményezés, ami segíthet stabilizálni a kriptovaluták árfolyamát és visszafogni a pánik eladási hullámokat. Na meg az ész nélküli rövidtávú tradelés okozta brutális kilengéseket is. A szabályozás csak a magánszemélyekre fog vonatkozni. Mindezt a Német Pénzügyminisztérium jelentette be, egy kifejezetten a digitális eszközök adóztatásáról szóló értekezésben. A kedvezmény akkor is érvényes lesz, ha a kérdéses érméket a tulajdonos stakelte vagy például liquidity pool hozamhoz jutott az érmék kölcsönadása után.

Kényelmes kedvezmény a magánszemélyek részére

A törvényhozók úgy fogalmaztak, hogy a most bejelentett intézkedések természetesen még nem a végét jelentik az ilyen eszközökkel kapcsolatos szabályalkotási folyamatnak.  Véleményük szerint a “rendkívül gyorsan fejlődő kriptogazdasági szektor biztosítja, hogy egy darabig ne legyen hiány az ezekhez kapcsolódó témákból”. Megerősítették, hogy további tervezetek is készülőben vannak, BTC, ETH és egyéb témákban is. Bár a jelenlegi egy kifejezetten kriptobarát intézkedés, tévedés azt gondolni, hogy az összes további törvény hasonló örömet fog majd okozni a kriptó befektetőknek. Feltehetően előbb utóbb a hatóságok egyre jobban beleszólhatnak majd a kriptogazdaság működésébe és egyre több adathoz lesz majd hozzáférésük. Ez bizonyára nem fog majd tetszeni azoknak, akik valamilyen oknál fogva pont azért mozognak a kriptotérben, hogy elkerüljék a hatóságok tekintetét.

Németország már egy ideje az egyik legjobban BTC, ETH és kriptobarát ország egész Európában. Sőt, egy a Concub által készített tanulmány szerint 2022 első negyedévében Németország volt az egész világon a leginkább kriptogazdaság párti ország. Ennek hátterében leginkább a helyi törvényhozó szervek részéről tapasztalható pozitív hozzáállás és a kriptovalutákkal foglalkozó német pénzintézetek egyre növekvő száma áll. Ilyen például Németország legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatója, a Sparkasse, amely több, mint 50 millió ügyfélnek nyújt valamilyen pénzügyi szolgáltatást, többek között kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat is. Kérdés persze, hogy mindezeket a pozitív folyamatokat hogyan fogja befolyásolni a most kibontakozó, gyakorlatilag az összes érmét érintő eladási hullám.