Nigériában a Binance kriptobarát gazdasági zóna kiépítéséről tárgyal

A Binance kriptotőzsde Nigériában tárgyal egy kriptobarát digitális város kiépítésén, ami hasonlítana a dubaji virtuális szabad zónához. 

A nigériai kormány előzetes megbeszélést tartott a Binance kriptotőzsdével egy speciális gazdasági övezet potenciális létrehozásáról, amelynek célja a kripto- és blokklánc-alapú vállalkozások támogatása.

A Nigériai Exportkezelési Zónák Hatóságának (NEPZA) szeptember 2-i bejegyzése szerint a hatóság előzetes tárgyalásokat folytatott a Binance kriptovaluta tőzsdével és a Talent City technológiai infrastruktúra-vállalattal a javasolt digitális városról, amelyet “virtuális szabad zónának” neveznek.

A NEPZA ügyvezető igazgatója, Adesoji Adesugba szerint a javasolt zóna az első lesz Nyugat-Afrikában, és a dubaji virtuális zónához hasonlóan fog működni, amelyek célja, hogy kriptobarát törvényeket, szabályozásokat és adókedvezményeket biztosítsanak a kriptovállalkozások számára.

Mint arról korábban mi is írtunk, Nigériában az egyik legmagasabb a kriptopénzek elfogadottsága világszerte, a Triple A szerint több mint 22 millió kriptotulajdonos van.

Adesugba szerint a zóna segítené Nigéria digitális gazdaságának fejlődését és “bővítené a foglalkoztatási lehetőségeket” a nigériai állampolgárok számára, kijelentve:

“Célunk egy virágzó virtuális szabad zóna létrehozása, hogy kihasználjuk a közel billió dolláros virtuális gazdaság előnyeit a blokklánc térben és a digitális gazdaságban”.

A korai szakaszban lévő tervekről pénteken tárgyaltak Adesugba, a Binance ügyvezető igazgatója, Nadeem Ladki, a Talent City vezérigazgatója, Luqman Edu és a NEPZA igazgatója, Sikiru Lawal Dubajban tartott találkozóján.

Adesugba hozzátette, hogy a lépés Nigéria gazdasági fejlesztési menetrendjének része lenne, azzal a vízióval, hogy tovább ösztönzi a kriptó bevezetését a nyugat-afrikai régióban.

“Arra törekszünk, hogy új utakat építsünk, hogy a Hatóság megbízásával, a tiszteletreméltó miniszter utasításával és Muhammadu Buhari elnök gazdaságfejlesztési menetrendjével összhangban kiszélesítsük a gazdasági lehetőségeket polgáraink számára” – mondta.

A nem megfelelő pénzügyi rendszer és az instabil kormányzati politikák, valamint az infláció miatt a kriptopénzek elterjedése Afrikában az elmúlt években folyamatosan nőtt.

A CoinGecko nemrégiben végzett felmérése szerint a nigériai lakosok a kriptovaluták legmegszállottabb nemzete, akik a “kriptovaluta” és “kriptovétel” kifejezésekre többször kerestek, mint a többi 14 vizsgált ország bármelyikében.

Nigéria 2021 októberében elindította az eNaira-t is – az ország első központi banki digitális valutáját (CBDC), amely jelenleg a második fázisában van, és célja a pénzügyi befogadás előmozdítása a banki szolgáltatással nem rendelkező nigériai polgárok bevonásával.