Újabb grandiózus terv a láthatáron, épül a bitcoin falu

Nigériában az infláció lassan eléri a 20%-ot. A helyiek már kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy hátizsáknyi készpénzzel lassan bevásárolni. A megélhetési költségek magasak, a kormány elhibázott politikája és a mindent átjáró korrupció miatt egyre kilátástalanabb a helyiek helyzete. Az egyetlen kiutat a kriptovaluták jelentik, amire rájöttek a nigériaiak is.

A KuCoin nemrégiben készült jelentése szerint azon nigériaiaknak, akiknek van internet-hozzáférése, 86%-a ismeri a kriptopénzeket mint befektetési eszközöket. És egy olyan ország, mint Nigéria, amely határtalan tehetséggel rendelkezik, tele vállalkozókkal és fejlesztőkkel, akik az ország számos gazdasági problémájára próbálnak megoldást találni a bitcoin segítségével, komoly hatást fognak a helyi kriptotérre gyakorolni.

Olyannyira, hogy egy bitcoin falut akarnak építeni, hasonlóan a salvadori Bitcoin Beach-hez, amely ugyanolyan jelentős és világmegváltó lehet, mint latin-amerikai társa. Nigéria a bitcoin rajongók turisztikai célpontjává kívánna válni, minél hamarabb.

A Satoshis Journal alapítói, Jeremy Garcia és Oluwasegun Kosemani azon dolgoznak, hogy a nigériai Lagosban húzzák fel a kriptovalutához kapcsolódó települést. Azt tervezik, hogy napenergiával látják el, a helyszínen bitcoint bányásznak, oktatják a helyi közösséget a bitcoinról és annak használatáról, illetve egy úgynevezett szinergiát hoznak létre a Bitcoin Core Development és egy STEM labor között.

Ez nem az a tipikus falu lesz, amit általában Afrikában látunk: a szavanna vagy a dzsungel kellős közepén, ahol nincs elég víz, nincs élelem, sem pedig internetkapcsolat. Ez a hely egy új gazdaságot fog létrehozni Nigériában, méghozzá a bitcoin segítségével.

A szerencsétlen nigériai lakosságnak már volt része a félelemben, bizonytalanságban és kétségekben a bitcoin kapcsán, akár a kriptovaluta-tevékenység kormányzati tiltásának formájában, akár az ország CBDC-jével, az eNaira-val való versenyben, amely a hétköznapi élet megkönnyítése helyett, egy még szigorúbb, diktatórikus rend felé terelte a helyieket.

A falu sokaknak reményt adhat

A rengeteg viszontagság, korlátozás, keserű élmény után a nigériaiak nem vesztették el a bizalmukat egy jobb jövő reményében. Sokan a mindennapi életben meglátták a bitcoin nyújtotta előnyöket és úgy döntöttek, hogy most élnek vele. A bitcoinon alapuló körforgásos gazdaság megteremtése pedig ezzel a nyugat-afrikai bitcoin faluval kezdődhet.

Egy bemutató videóban Kosemani, aki a helyszínen tör utat magának, kijelenti: “Egy bitcoin falut fogunk nyitni a nigériai Lagosban. Ide jöhetnél, elkölthetnéd a bitcoinjaidat, halat vehetnél a helyi halászoktól, közvetlenül a Lightning Network segítségével vásárolhatnál tárgyakat a helyiektől”.

Egy helyi fúrott kút biztosítja majd a vízellátást az egész falu területén, valamint napelemek az energiaellátást az iskola, a bányászati berendezések, az utcai lámpák és a kórház működtetéséhez. Az ingatlan magánterületen, Lagos pénzügyi metropoliszának szívében kerül felépítésre.

Az építkezés első fázisai a következők lesznek:

  • A terület felmérése és különböző ellenőrzések elvégzése
  • A dús növényzettel rendelkező földterület megtisztítása
  • Egy 2500 négyzetméteres iskola és egy 120 fős amfiteátrum építése
  • A nigériai vállalkozók az ország BTC iránti növekvő érdeklődésére építenek, és együtt létrehozzák a bitcoin falut, mely egy igazi, biztonságos menedékhely lesz Afrika szívében

Ahogy Satoshi Nakamoto számos írásában részletezte azt, hogy mi motiválta a bitcoin kifejlesztésére, az új protokollt a hagyományos pénz hiányosságainak megoldásaként fogalmazták meg. Ez a falu megnyitja a bitcoin peer-to-peer képességeinek lehetőségeit Afrikában, és reméli, hogy elnyomja az ottani korrupciót és a brutális pénzromlást.

Grandiózus tervek

A bitcoin falu tervei között szerepel továbbá egy kosárlabdapálya, egy focipálya és egy uszoda építése is, amely számtalan lehetőséget biztosítana a helyi fiataloknak. A faluban lévő iskola tantervének része lesz az is, hogy mi a pénz, mi a bitcoin, hogyan működik a blokklánc technológia, milyen előnyöket biztosítanak a kriptovaluták.

Nemcsak a helyiek kapják majd a legjobb bitcoin-oktatást a falu lakóiként, hanem a turisták is megismerhetik a bitcoin, mint értékmegőrző előnyeit, valamint a helyi üzletekben és szolgáltatóknál fizetőeszközként is használhatják azt.

A falu technológiai laboratóriumától azt remélik, hogy a régió legjobb technológiai tehetségeit vonzza majd. Nigéria bizonyítottan képes ügyes bitcoin fejlesztőkkel rendelkezik, mint például a BTrust munkatársa, Abubakar Nur Khalil, így a bitcoin protokoll új fejlesztői generációjának kinevelése mindkét fél számára előnyös. A STEM-program végül magában foglalja majd a bitcoin programozását, a csomópontok építését és a bányászok kiszolgálását. A helyiek és támogatóik ugyan hatalmas fába verik a fejszéjüket, de a bitcoin ereje szerintük minden akadályon átsegíti majd őket.

A bitcoin falu első fázisának megépítésekor a Botmecash 1 BTC-t adományoz a falunak, hogy azt a szuverén körforgásos gazdaság létrehozásának első lépéseként használják fel, ahogyan azt a Bitcoin Beach is tette.

Habár Nigériában a bitcoin nem törvényes fizetőeszköz, a helyiek úgy vélik, hogy ettől függetlenül még történelmet írhatnak a projekttel. A bitcoin falu felépítése után egy konferenciát kívánnak rendezni, amely ha minden jól megy 2023. január 9-re várható.