Ezért nincs jövője az állami digitális pénzeknek: Venezuela egyoldalúan változtatott a petro fedezetén

Az 5 milliárd hordós eredeti ígérettel szemben jóval alacsonyabb nyersolaj fedezetet szán Nicolas Maduro venezuelai elnök a nemzeti kriptovalutájának, a petrónak (PTR). 30 millió hordó nyersolajnyi fedezetet érne a teljes petrokínálat.

Maduro az állami televízióban jelentette be a döntést és a petrót az elnök egy “szuverén venezuelai kriptográfiai eszközként” jellemezte.

Maduro egyelőre még azt sem tisztázta, hogy hogyan történne a szankciókkal sújtott ország olajkészletének értékesítése petróban, az viszont már kijelenthető, hogy a 30 milliós petrofedezet, szemben az 5 milliárdoddal, valószínűleg a projekt kudarcának tudható be.

Ennek ellenére a petro népszerűsítése az országban nem állt meg. Maduro november 17-én bejelentette, hogy a venezuelai nyugdíjasok karácsonyi bónuszban részesülnek, méghozzá petróban. Hasonló kezdeményezés korábban is volt, 2018. végén például automatikusan átkonvertálták a havi nyugdíjakat petróra.

A 2018. februárjában elindult petro volt a világ első olajfedezetű állami kriptovalutája. Az érme célja az Egyesült Államok kormányának szankcióinak elkerülése volt és a külföldi befektetők visszacsábítása. Bevezetése előtt Maduro 2017. januárjában elrendelte 100 millió petro kibocsátását, aminek minden egyes egysége mögött állítólag egy egyetlen hordó nyersolaj állt fedezetként.

Annak ellenére, hogy Maduro elrendelte az ország legnagyobb bankjának, a Banco de Venezuela-nak, hogy 2019 júliusában kezdjen el elfogadni PTR-t, a kriptovalutát látszólag még használják az országban. A Reuters cikk állítása szerint nem talált bizonyítékot arra, hogy a petro a kereskedelemben vagy fizetőeszközként hasznosulna az országban még annak ellenére sem, hogy a kormány tovább népszerűsíti az érmét.