A norvég hatóságok 5,7 millió dollárt szereztek vissza a Ronin hálózat támadóitól

A norvég hatóságok az FBI-al együttműködve sikeresen befagyasztottak 5,7 millió dollárt. A lefoglalt eszközök a nagyszabású 2022-es Ronin hálózat elleni támadásból származhatnak.

A norvég hatóság sikeresen visszaszerezték az eszközöket

Sky Mavis, az Axie Infinity mögött álló fejlesztő, a norvég kormány és más szervezetek segítségével sikeresen visszaszerezte a Ronin-híd rablás során ellopott összeg egy részét, mintegy 5,7 millió dollárt.

A Ronin hálózatot 2022-ben érte támadás, amikor egy hacker hozzáfért az Axie Infinity nevű játék kiadójának a validátor csomópontjaihoz. A támadó 173 ezer ethert szerzett, ami akkoriban több mint 625 millió dollárt ért. A cég azóta is az eszközök visszaszerzésén dolgozik.

A Gazdasági és Környezetvédelmi Bűnözés Elleni Nyomozó és Üldözési Nemzeti Hatóság (Økokrim) sikeresen befagyasztotta és visszaadta a Ronin-híd incidensből származó 5,7 millió dollár értékű lopott vagyontárgyakat.

– Áll a Sky Mavis X közleményében.

A támadó, az ellopott eszközök jelentős részét a Tornado Cash kriptokeverő eszközön keresztül mozgatta, ami a hackerek egyik kedvelt eszköze. Az információk szerint a támadást az Észak-Korea által támogatott Lazarus Group hajtotta végre. A csoport rendszeresen hajt végre nagyszabású akciókat, és nem csak tőzsdéket, hanem fejlesztőket, közösségi oldalakat és cégeket is előszeretettel támadnak meg.

Az eszközök visszaszerzése szoros koordinációt és elkötelezett erőfeszítést igényel a bűnüldöző szervek, ügyvédek, könyvelők és a Chainalysishez hasonló blokklánc-szakértői csoportok között. A visszaszerzett eszközök körülbelül 15%-át a visszaszerzési erőfeszítésekben részt vevők költségeinek és kiadásainak fedezésére fordítják. Az eszközök fennmaradó 85%-a az Axie Infinity kincstárába kerül befizetésre.

Nemzetközi együttműködés

A cég szerint a különböző bűnüldöző szervek összesen 40 millió dollárt zároltak az incidenssel kapcsolatban. Kiemelték, hogy az eszközök visszaszerzése időbe telik, és jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval a teljes eszközállomány visszaszerzéséhez.

Az eddigi eredményeket a különböző ügynökségek, köztük az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az Økokrim és a Chainalysis nevű blokklánc-szakértői cég közös erőfeszítései révén sikerült elérni. A nemzeteken átívelő együttműködés eredménye felhívja a figyelmet a szoros kapcsolattartás fontosságára, és a közös fellépésre a bűnszervezetekkel és hacker csoportokkal szemben.

Bár a helyreállítási erőfeszítések kézzelfogható eredményeket hoztak, a bűncselekmények nyomozásának jogi, technológiai és joghatósági árnyalatai közötti navigálás bonyolultsága komoly akadályokat jelent.