Norvégia vált a bitcoin bányászat európai központjává

Egyre több országban jelennek meg bitcoin bányászati központok. Európában Norvégia élen jár, mivel bőséges energiatartalékai vannak, a szabályozási környezet pedig igen kedvező.

A norvégiai bitcoin bányászat kihasználja a vízerőművekből származó bőséges energiát. Ennek eredményeként olyan multinacionális vállalatok jelentek meg az északi országban, mint a Bitfury, a COWA, a Bitzero és a Bitdeer. Emellett a helyi cégek közé tartozik a Kryptovault és az Arcane Green Data.

Európa legnagyobb vízenergia-termelőjeként Norvégia bőséges megújuló energiával rendelkezik, ami ráadásul olcsóbb is a környező országok áraihoz viszonyítva. Az ország villamos energiájának 92%-át a vízenergia adja, 7%-át pedig a szélenergia.

Január 25-én a HashRate Index norvég állampolgárságú munkatársa, Jaran Mellerud elmagyarázta, miért vált az ország a bitcoin bányászat európai központjává.

A kutató becslése szerint a bitcoin bányászat Norvégiában mintegy 250 megawatt energiát fogyaszt. “Ez az energiafogyasztás a globális hashráta-termelés közel 3%-os norvég részesedését jelent” – jelentette ki Mellerud.

A bitcoin bányászok az ország középső és északi részén működnek, mivel a népesebb déli részen drágább az energia. A norvég hálózatüzemeltető becslése szerint az áramárak 2027-ig alacsony szinten maradnak.

A kormány azonban nem rajong a bányászatért, idén 0,014 dollár/kWh-val megemelte a bányászok áramadóját. Ennek ellenére 2022 májusában a norvég parlament többségi szavazással elutasította a bitcoin bányászat betiltását célzó törvényjavaslatot. Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, így az EU által javasolt Markets in Crypto Assets (MiCA) rendeletek súlyos korlátozásai sem vonatkoznának az országban tevékenykedő bányászokra.

Mindezen tényezők fényében Mellerud arra a következtetésre jutott:

“A bitcoin bányászoknak valószínűleg még legalább öt jó évük van hátra egy stabil országban, ahol alacsonyak az áramárak és kiválóak a működési feltételek”.