Olaszországban egy év alatt megduplázódott a blokklánc projektek száma

2019-ben Olaszországban a blokklánc beruházások értéke elérte a 30 millió eurót. 2018-hoz képest 100%-kal nőtt a beruházások száma. Az Ansa hírügynökség által nemrég közzétett kutatást a Milánói Műszaki Egyetem Blokklánc és Elosztott Főkönyvi Obszervatóriuma (Polimi) készítette. A jelentésből az derült ki, hogy még mindig kicsi a beruházási kedv és az olasz vállalatok nincsenek tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeket is kínál a blokklánc technológia.

A kutatás szerint, Olaszország 16 projektet indított 2019-ben. Bár ez kevésnek tűnhet, Itália ezzel a számmal az Egyesült Királyság mögött a második helyen áll Európában. Az egyetem arra is rávilágított, hogy a világon évente 56%-kal nő a blokklánc projektek száma. Tavaly összesen 488 ilyen projekt működött, melyek közül 53 az USA-ban, 31 Dél-Koreában, 29 pedig Kínában. Az olasz vállalatok ismerik a blokklánc technológiát, de kevesen használják azt. A nagyvállalatok mindössze 2%-a, a kisvállalatoknak csak 1%-a indított el valamilyen blokklánchoz köthető programot. A nagyvállalatok 37%-a ismeri a blokklánc technológiát, a kisvállalkozásoknak csak 20%-a.

Leginkább a pénzügyi és biztosítási ágazatban alkalmazzák az innovatív vívmányt. Az összes blokkláncot használó vállalat több mint 40%-a tartozik a pénzügyi szektorhoz. Ezt követi a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek ágazata valamint a közigazgatás. A technológiát többnyire a fizetési rendszerek megkönnyítésére és az ellátási lánc nyomon követésére használják.

További fejlesztések

Az elkövetkező beruházásokkal pontosan az agrár és élelmiszeriparra kíván az állam fókuszálni. Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter nem rejti véka alá véleményét, miszerint a blokklánc technológia elengedhetetlen a mezőgazdasági ágazat számára. Úgy gondolja, hogy a blokklánc biztosítani tudja az egyszerű nyomon követhetőséget, a fogyasztókkal szembeni nagyobb átláthatóságot és a Made in Italy termékek védelmét.

Mint arról néhány nappal ezelőtt írtunk, az olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium már elindította a Made in Italy védelmére szolgáló blokklánc kísérleti programját. A minisztérium 4 millió eurót bocsátott rendelkezésre hat projektre, többek között a blokklánc technológia implementálására.

A kezdeményezés keretében ki akarja az állam használni az 5G hálózat által nyújtott lehetőségeket, amelyet az audiovizuális és szórakoztató tartalmak védelmére kívánnak fordítani, különösen az ország határain kívül. A formabontó ötletet később szeretnék nemzetközi szinten is elérhetővé tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.