Az orosz bányászokat se kíméli a kriptotél

Az orosz bányászokat se kíméli az elhúzódó kriptotél és sorra szabadulnak meg használt bányász hardvereiktől. Különösen a garázs- és megélhetési bányászokat érinti súlyosan az árfolyam korrekció.

Az otthoni bitcoin bányászat egy virágzó üzletág volt még fél évvel ezelőtt is Oroszországban köszönhetően a nevetségesen alacsony áramdíjaknak. Vannak olyan régiók, ahol a lakossági villany költsége 3 Ft/KWh alatt van még a tél beköszöntekor is. Azonban a hash-háború óta eltelt két hétben a vezető kriptovaluta és az alternatív kriptopénzek drasztikus árzuhanása lényegesen apasztotta a helyi bányászok jövedelmezőségét is.

A múlt hét utolsó két napjában a használt bányászrig hirdetések száma 25%-kal ugrott, áll az orosz adok-veszek Youla friss kimutatásában, miközben a videokártya hirdetések száma negyedével csökkent.

A GPU bányászat a múlt évben népszerű bevételi forrás volt az altcoin bányászok körében mivel a kisebb kapitalizációjú és egyben kisebb bányászati nehézségű érmékhez elegendőek a videokártyák is ahhoz, hogy nyereségesen lehessen bányászni. Mára változott a helyzet, amit bizonyítanak az adok-veszek oldal kimutatásai is: a kereslet 2.5-szer kisebb mint az év elején és a specializált ASIC hardverekre is harmad annyian keresnek csak rá.

A lefelé tendáló árak is követik a Kínában tapasztaltakat, ahol vannak olyan helyek, ahol kilóra árulják a hardvereket az eredeti ár potom 5 százalékáért: a bányászrigek árai 240 000 rubel (1 millió forint) körül voltak az év elején, ez mára 150 000 (650 000 forint) rubelre esett.

A Kínában tapasztalható ipari méretű kriptovaluta bányászat még csak most kezdte megvetni a lábát Oroszországban és lehet, a friss áresés egyben a végét is jelenti. Legalábbis egy időre.

Az orosz bányászokat egyelőre nem igyekszik elnyomni a központi hatalom, lévén a legtöbb kriptovalutákhoz kapcsolódó tevékenység szabályozatlan, és a társadalmi megítélése is pozitívabb, mint a nyugati – köztük Magyarországon is – országokban tálalt percepcióval szemben (gondoljunk csak az olyan közkeletű mainstream szalagcímekre mint “felforrnak az óceánok a bitcoin bányászat miatt”). Az ország olcsó energiában gazdag és sok helyütt extra bevételt jelent az áramszolgáltatóknak és egyben az üzemeltetőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük