Az orosz Sberbank 5000 blokklánc (???) ATM-et akar vásárolni

Nagy beruházásra készül Oroszország legnagyobb és legrégebbi bankja. Több mint 100 millió dollár értékben vásárolna 5000 blokklánc ATM-et, amelyekkel kriptovalutát is lehet bányászni.

Néhány napja még attól volt zajos a média, hogy egy képviselőkből álló csoport olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Állami Dumához, amely megtiltaná a kriptovaluták kereskedését és használatát Oroszországban. Most pedig Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank keltette fel a kriptoközösség érdeklődését legújabb pályázatával. A pénzintézet ugyanis egy tendert írt ki, amely értelmében 4971 speciális ATM-et vásárolna. Az automatáknak olyan beépített grafikus kártyával kell rendelkezniük, amelyek képesek blokklánc műveletek elvégzésére. Az ilyen típusú kártyák azonban nemcsak blokklánchoz használhatók, hanem kriptovaluta bányászathoz is.

A Sberbank legújabb tendere nem lehet meglepő, hiszen a bank vezérigazgatója Herman Gref, aki korábban Oroszország gazdasági és kereskedelmi minisztere volt, a blokklánc technológia lelkes rajongója. A több, mint 281 ezer munkavállalót foglalkoztató óriás bank maximálisan 108 108 718,05 dollárt fizetne a blokklánc ATM-ekért, ami azt jelenti, hogy készülékenként 22 066,65 dollárt lenne hajlandó rá áldozni.

Kapcsolódó: Sberbank CEO: a blokklánc és a kriptopénzek meg fogják változtatni a világot, de még nem most

Érdekes technológia követelmények

A tenderben leírt technikai követelmény értelmében az automatáknak olyan grafikai kártyával kell rendelkezniük, amely támogatja az Nvidia Cuda-t. Ezt általában az arcfelismeréshez és a blokklánc működéséhez használják. A bankok hagyományos ATM-eihez nincs szükség blokklánc technológiára, így némileg szokatlan a Sberbank kérése. Mivel az általuk igényelt grafikus kártya kriptovaluta bányászatára is alkalmazható, így feltehetőleg a pénzintézet inkább arra használná a készülékeket. Most már csak az a kérdés, hogy ki szeretne saját kriptovalutát bányászni: a Sberbank, melynek 64%-a az orosz központi bank kezében van, vagy pedig az orosz állam, amely ezidáig nem mutatott különös érdeklődést az állam által kibocsátott digitális valuták iránt.

Matvey Voytov a Waves Enterprise blokklánc felület marketing vezetője azt mondta, hogy “a blokklánc technológia segítségével az ATM-n indított tranzakciókat lehet rögzíteni.

Az orosz vállalati berkekben jártas szakember úgy véli, hogy szinte kizárt, hogy a Sberbank vagy akár az állam saját kriptovalutát bányászna a készülékekkel. Véleménye szerint a pályázat követelményeit egyszerűen csak elírták. Grafikus kártyára az arcfelismerés miatt lehet szükség, amellyel a biometrikus hitelesítést lehet elvégezni.

Alexander Chepurnoy, az Ergo blokklánc platform társalapítója is azt nyilatkozta, hogy “a bányászaton kívül talán felhasználható néhány kriptográfiai algoritmus feldolgozására, de fogalmam sincs, miért lenne erre szüksége egy ATM-nek. A kártyát nem lehet például bitcoin bányászatára használni. Talán inkább altcoin bányászatára lehet alkalmas, mint például Ergo (EFYT), Grin (GRiN) vagy Ravencoin (RVN).

De mennyire hihető az, hogy egy ilyen óriási bank csak úgy elír egy 100 millió dolláros pályázatot? Ha viszont Oroszország valóban CBDC kibocsátását tervezi, akkor feltételezhetően a Sberbank lesz az első, amely erről tudni fog. Végülis nincs is jobb megoldás a kriptovaluták országos terjesztésére, mint az ország legnagyobb bankjának automatáit használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük