Oroszország atomerőművet fog telepíteni a Holdra

Oroszország azt fontolgatja, hogy 2033 és 2035 között atomerőművet telepít a Holdra, közölte az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője.

A hírek szerint Oroszország Kínával dolgozik együtt, hogy a következő évtizedben egy atomenergiai űrprogram keretében a Holdra vigyék atomerőművüket. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezetője elmondása szerint a napelemek nem biztosítanak elegendő mennyiségű villamos energiát a jövőbeli holdbéli települések energiaellátásához, az atomenergia viszont elegendő lenne.

Oroszország tervei között szerepel egy nukleáris meghajtású teherűrhajó megépítése is, ami képes lenne nagyméretű rakományt szállítani egyik pályáról a másikra. A projekt jelentős részét már kidolgozták, az viszont még egy nyitott kérdés maradt, hogy miként fogják hűteni a nukleáris reaktort.

Mindenesetre Moszkvának még további küldetéseket kell indítania, mielőtt a missziót végrehajtják. Érdekes azonban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban nekiment az Egyesült Államoknak, mivel azzal vádolták Oroszországot, hogy atomfegyverek elhelyezését tervezik az űrben. Mindeközben az oroszok jelentős vereséget írtak fel maguknak tavaly, amikor a Luna-25 küldetés kilenc nappal az elstartolása után műszaki hibás lett és kudarcot vallott. Elemzők akkoriban úgy vélekedtek, hogy mindez egy újabb jele annak, hogy az orosz űrprogram mennyire leromlott az elmúlt években.

De míg Oroszország űrprogramja hanyatlik, addig Kína ügyesen menetel előre, és már az Egyesült Államok is aggódik az űrfenyegetése miatt. Annak érdekében, hogy megelőzze az USA-t, több projektet is indított, amelyekről itt írtunk bővebben.

További érdekes cikkeink: