Oroszország legrégebbi börtönében bukkantak illegális bányászfarmra

Az orosz bűnüldöző szervek illegális kriptobányászat ügyében nyomoznak Oroszország legrégebbi börtönében. Egy igazgatóhelyettest azzal vádolnak, hogy eddig ismeretlen bűntársak segítségével áramot lopott digitális érmék bányászatához.

Moszkva központi részén, a Tverszkoj kerületben található Butirszkaja börtönében, a vezetőség egyik magas rangú képviselője ellen nyomozás folyik kriptobányászati farm telepítése miatt. A Butyrka néven is ismert börtön Oroszország legrégebbi börtöne, amelyet még 1771-ben építettek.

A börtönben a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat által működtetett pszichiátriai klinika helyiségeiben bányászgépeket találtak a hatóságok. Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága az egyik igazgatóhelyettessel szemben indított nyomozást, akit hatalommal való visszaéléssel vádolnak – jelentette a Kommerszant című gazdasági napilap.

A nyomozók eddig megállapították, hogy a tisztviselő egyelőre ismeretlen bűntársaival együtt 2021 novemberében bányászberendezéseket telepített. A rigek idén februárig bányásztak kriptovalutát.

Ez idő alatt a gépek csaknem 8400 kW áramot fogyasztottak, amelyet az állam fizetett. Emiatt az igazgatóhelyettest “a hatáskörét egyértelműen túllépő, ezáltal a társadalom vagy az állam jogilag védett érdekeit jelentős mértékben sértő cselekményekkel” vádolják.

A támogatott áras és néha lopott árammal történő kriptobányászat sok orosz számára vonzó kiegészítő jövedelemforrássá vált, főleg az utóbbi időben. Az olyan régiók, mint Krasznojarszk és Irkutszki területe, ahol a villamosenergia ára nevetségesen alacsony, az engedély nélküli tevékenység melegágyai lettek.

Az illegális bányászokat okolják a gyakori üzemzavarokért és áramkimaradásokért, különösen a lakott területeken, ahol az elektromos hálózatok nem képesek kezelni a túlzott terhelést. A jelenség kezelése érdekében az orosz állam nemrégiben magasabb áramdíjak bevezetését javasolta az otthoni kriptobányászoknak.

A földalatti bányászati műveletek ellen országszerte razziát indítottak, a bűnüldöző szervek nemrégiben több mint 1500 bányászberendezést foglaltak le két illegális kriptopénz-farmról Dagesztánban. Egyikük egy vízmű szivattyúállomásán bányászott kriptopénzt.