Francia bíróság pénzként ismerte el a bitcoint

Úgy tűnik a hét nem szól másról, mint hogy különböző országok hatóságai kriptovaluta barát rendeleteket hoznak. Történt így a héten Németországban, Ausztráliában, Dél-Koreában és Indiában is. Úgy látszik Franciaország sem akar kimaradni a sorból.

Bitcoin-barát döntés Franciaországban

A legújabb hatóság a Nanterre-i Kereskedelmi Bíróság (Tribunal de commerce de Nanterre), ami kimondta, hogy a bitcoin (BTC) egy ‘helyettesíthető eszköznek’, magyarán fizetőeszköznek minősül. A döntésében megmagyarázta azt is, hogy a bitcoin egy immateriális fizetőeszköz, és magával vonja a jogi bizonyosságot a többi kriptovalutának is.

A hírt a Les Echos híroldal írta meg még március 5-én és a riportjuk szerint a verdiktre már február 26-án sor került.

A döntés egy hosszú vita végére tesz pontot, ami a francia kriptovaluta váltó Paymium és az alternatív eszközökbe fektető BitSpread között alakult ki. A Les Echos cikke szerint a Paymium 1 000 BTC hitelt nyújtott a BitSpread-nek még 2014-ben.

Ám mialatt a BitSpread-nél volt az 1000 BTC, a 2017. augusztusi bitcoin fork után 1000 bitcoin cash-re (BCH) is szert tett. A két fél azon veszett össze, hogy nem tudta eldönteni, kinek a tulajdona a mintegy 350 000 dollár értékű bitcoin cash.

Ahhoz, hogy a kereskedelmi kamara feloldja a vitát, meg kellett vizsgálnia a bitcoin jogi státuszát is az országban, ennek következménye lett, hogy a digitális eszközt helyettesíthető pénzügyi eszközként kategorizálták. A peres eljárás esetében annyit jelent, hogy fogyasztói hitelként lett kihelyezve a BitSpread-hez és ilyen esetben a BTC tulajdonjoga átszáll a hitelfelvevőre, így a BCH-t megtarthatta a BitSpread.

(Borítókép: a Párizsi Kereskedelmi Bíróság épülete a Szajna mentén, WikiMapia)

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.