Padlóra küldheti a cseh kriptovállalkozásokat a szigorú kriptopénz szabályozás

Csehország az összeurópai pénzmosás elleni törvényekhez (AML és AMLD5) képest jóval szigorúbb szabályozást vezet be a helyi kriptovállalkozásokra.

A Hospodářské Noviny augusztus 8-án megjelent cikke szerint az Európai Unió 5. AML Direktívája (AMLD5) jóval szigorúbb szabályozást mér a kriptovaluta vállalkozásokra. A cseh szabályozás azonban még ennél is tovább megy és súlyos bírságokat helyez kilátásba azoknak a vállalkozásoknak, amik elmulasztják bejelenteni tevékenységüket a cseh kereskedelmi hivatalnál. A bírság összege elérheti akár az 500.000 eurót is.

Az intézkedés túlmegy a 2018. júliusában elfogadott EU AMLD5 direktívájában előírtakkal. Az AMLD5 egy szabályozási keret az uniós országok pénzfelügyeleteinek a kriptopénzek nemzeti szabályozásához.

Az AMLD5 például kiterjeszti a szabályozói felügyelet hatáskörét a kriptotőzsdékre, váltókra, brókerekre és tárcákra, továbbá megköveteli a transzparensebb tranzakciókövetést függetlenül annak minőségétől, legyen szó kripto – kripto utalásokról vagy bankkártyás kriptopénz vásárlásról és eladásról.

A cikkből nem derül ki, hogy a cseh kormány pontosan mikor is kívánja formalizálni az AMLD5 és kiegészítő, nemzeti szintű AML szabályozását, de azt tudni, hogy az EU országoknak 2020. január 20-ig áll idő rendelkezésre, hogy nemzeti jogrendszerbe ültessék.

A cseh kiegészítő törvény az AMLD5-ben leírt szektorok mellett érintene más kriptókhoz köthető iparágakat, beleértve a fejlesztőcégeket, helyi token startupokat stb. A cikk megjegyzi, a szigorúbb szabályozás bevezetése súlyos következményekkel lehet a helyi vállalkozásokra és évekre visszavetheti a szektort.

Nem csak Csehországban bánhatnak szigorúbban a kriptovállalkozásokkal

A direktíva átvételét vegyesen értelmezik a tagországok és a cseh kormányhoz hasonlóan vannak más tagországok is, amik vaskosabb felügyeletet fognak gyakorolni.

A Coin Center nonprofit kutató- és lobbitevékenységet folytató szervezet az Egyesült Királyság kormányát figyelmeztette arra, hogy ne alkalmazzon szigorúbb pénzmosás és terrorizmus elleni törvényeket a helyi kriptovállalkozásokra.

Februárban Cipruson, a helyi értékpapír kereskedelmi felügyelet helyezte kilátásba, hogy az AMLD5 direktívában meghatározott szektorok mellett más kriptókhoz köthető iparágakat is a szabályozás alá kíván vonni.

Magyarországon egyelőre még szóba se került a kriptopénz vállalkozások szabályozása és várhatóan egy az egyben alkalmazásra kerül az AMLD5 direktíva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük