Pantera: legközelebbi bitcoin ralival a kriptopiacok a tízszeresére nőnek

A kriptovaluta-ipar egyik legnagyobb befektetési cégének befektetési igazgatója, Joey Krug szerint a következő bitcoin ralival a kriptopiacok piaci kapitalizációja a tízszeresére nőnek a jelenlegi értékéhez képest.

A Pantera Capital CIO-ja ezt az előrejelzését egy, a Bloombergnek adott interjú alkalmával osztotta meg a nyilvánossággal, és hozzátette, a következő felszálló ágban a piac elérheti a 2 billió dolláros összértéket.

Krug szintén megjegyezte, hogy míg korábban a növekedéshez elég volt annak hírét megszellőztetni, hogy nagy pénzügyi szereplők (mint a Fidelity Investments vagy az Intercontinental Exchange) belépnek a kriptovaluta térbe, most a piac konkrét lépésekre vár.

Ehhez – folytatta – a kriptovaluta rendszereknek skálázhatóbbá kell válniuk, vagyis több embert kell tudniuk kiszolgálni, a kriptovaluta blokklánc fejlettsége jelenleg ugyanis a betárcsázós internet előtti korszakéhoz hasonlítható.

“Vegyük az internetet. Egyszerűen csak készít valaki egy alkalmazást, szerez hozzá felhasználókat, és már meg is oldódott a skálázhatóság kérdése. De ezek mind piacok, és ha nincs skálázhatóság, nem lesznek piacgeneráló szereplők, és nem lesz likviditás sem.”

Pantera: legközelebbi bitcoin ralival a kriptopiacok a tízszeresére nőnek
Néhány név a Pantera portfóliójából

A bitcoinnal kapcsolatban két fejlesztést érdemes megemlíteni, ami a skálázhatóság problémáját igyekszik orvosolni, ezek a Lightning Network és a Liquid Network. A jelenleg béta verzióban működő Lightning Network (LN) egy, a bitcoinra épülő, második rétegű protokoll. A felhasználók a rendszer beépített titkosított nyelvét használva a láncon kívül mozgathatnak pénzeket az LN fizetési csatornákba, ahol a tranzakciók nem kötöttek bányászengedélyezéshez, következésképp azonnal teljesíthetők, gyakorlatilag ingyen.

A másik a Liquid Network egy olyan, a Blockstream által létrehozott bitcoin melléklánc, amelyet olyan pénzügyi intézeteknek és más bitcoin felhasználóknak fejlesztettek ki, akik nagy bitcoin összegeket szeretnének mozgatni, gyorsabban és privátabb módon, mint az a fő blokkláncon lehetséges.

Ezek a technológiák még nincsenek kész, de Krug arra számít, hogy egyes kriptovaluta hálózatok néhány éven belül elérik a Visa/Mastercard szintjét. Ez persze nem jelenti azt, hogy addig semmi sem fog történni a kriptopénz piacokon és a árak hibernációba fulladnak.

A legfrissebb izgalom október 26-án várható, amikor az amerikai pénzügyi hatóság dönt a bitcoin ETF-ek ügyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük