Pénzt kapsz Nigériában, ha nem használsz kriptovalutákat

A Nigériai Központi Bankról legutóbb annak kapcsán kellett cikkezni, hogy a nigériai bankrendszer legfőbb szabályozó intézménye levélben szólította fel a bankokat a kriptovalutákkal kereskedő ügyfelek számláinak zárolására. Azt is közölték egy azóta nyilvánosságra került levélben, hogy a kriptovaluták semmilyen formában nem számítanak elfogadott fizetőeszköznek. Ettől függetlenül természetesen a korlátozásnak túl nagy hatása nem volt a bitcoin forgalomra az országban. Nigéria továbbra is az egyik vezető afrikai ország, ami az emberek közötti bitcoin kereskedelmi forgalmat illeti. Ezt valószínűleg a központi banknál is érezték, mert egy március ötödikén kelt levélben a bank egyik vezetője bejelentette a “Naira 4 Dollar” rendszer indulását.

A Nigériai Központi Bank küzd a felügyelete nélküli pénzforgalom ellen

Ezzel a rendszerrel konkrétan pénzzel fogják jutalmazni azokat a külföldön élő nigériaiakat, akik engedéllyel rendelkező pénzküldő szolgáltatásokat vesznek igénybe. Így kívánja tehát a központi bank ellenőrzött csatornába terelni a külföldről érkező pénzmozgásokat. Rövidtávú programról van szó, ami hétfő óta már életbe is lépett és egészen május nyolcadikáig tart majd. A “Naira 4 Dollar” gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden nigériai, aki engedéllyel rendelkező pénzküldő szolgáltatónál veszi fel a neki küldött pénzt, az minden egyes dollár után 5 naira bónuszt is fog kapni. Ez hozzávetőleg 4 forintot jelent dolláronként.

Amiről természetesen a nigériai központi bank nem beszélt a kiküldött levélben, az a tény, hogy a gazdasági nehézségek miatt rendkívül nagy szükségük lenne amerikai dollárra. És a kriptovaluták jelentős szeletet jelentenek a pénzmozgások kezelésében. Így a banknak létfontosságú lenne valahogy visszaterelni az emberek egy részét a bank által ellenőrizhető csatornákba. Viszont a bank kockázatokat is vállalt most a “Naira 4 Dollar” programmal, hiszen egy amerikai dollár 400 körüli nairát ér, a bank viszont a plusz 5 nairás kifizetéssel konkrétan tovább értékelte lefelé a hazai fizetőeszközt. És azért itt tekintélyes összegekről beszélünk, hiszen a Világbank becslése szerint 2019-ben 21 milliárd dollárnyi külföldi valuta áramlott az országba. 2020-ban ez pedig már elérte becslések szerint a 28 milliárd dollárt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.