Pepe, aki romba döntötte a bitcoint

Két éves csúcsra ugrott a bitcoin hálózat tranzakciós díja, miután felrobbant egy mémcoin árfolyama.

Ennek ellenére a jelenlegi BTC tranzakciós költség még mindig messze van a minden idők legmagasabb szintjétől. Nagy kérdés azonban, hogy ez meddig marad még így.

Pepe, aki romba döntötte a bitcoint

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Nagyot faragott a Coinbase a nettó veszteségén 2023 első negyedévében a lakossági befektetők kereskedési tevékenységéből származó bevételeknek köszönhetően. A nettó vesztesége így 557 millió dollárról 79 millió dollárra csökkent az év első negyedévében. Az átlagon felüli eredmények felülmúlták az elemzők várakozásait is. Ez pedig a Coinbase (COIN) részvény árfolyamának is kedvezett, a tőzsdezárás utáni órákban már 9%-os pluszban cseréltek gazdát.

A MicroStrategy üzleti intelligenciával foglalkozó vállalat a piacot sújtó volatilitás ellenére is kitart a bitcoin mellett. Az őrült módon ingadozó árak sokakat megrémisztenek, azonban Michael Saylor cége állja a sarat. Mindezt Phong Le, a MicroStrategy vezérigazgatója, jelentette ki a vállalat 2023 első negyedévére vonatkozó értékelése során. Elmondása szerint a kriptovaluták zászlóshajójának árfolyamát érintő rövid távú fluktuáció nincsen hatással a MicroStrategy fő tevékenységére. A vállalat ebből kifolyólag hosszú távra tervez a bitcoinnal, amit a kiváló kockázatkezelési megoldásai remekül tükröznek.

Május másodikán indult el a WSB token a Wall Street Bets Reddites fórum moderátorainak aktív közreműködésével. Ez a fórum volt az, amelyik a híres-hírhedt GameStop részvény shortolással padlóra küldött néhány nagy kockázati tőkebefektetőt még 2021-ben. Most pedig egyetlen airdroppal több millió forintot kereshettek a legleleményesebb felhasználók.

Csúcson a bitcoin tranzakciós díjak

A Bitcoin-tranzakciós díjak május elején jelentősen megugrottak, és az elmúlt két év legmagasabb szintjén állnak jelenleg.

Május 3-án a Bitcoin blokkláncon fizetett díjak teljes összege elérte a 3,5 millió dollárt, ami körülbelül 400%-kal ugrott meg az április végén tapasztaltakhoz képest. Az átlagos Bitcoin tranzakciós díj elérte a 7,2 dollárt.

Csúcson a bitcoin tranzakciós díjak

A BTC-tranzakciós díjak legutóbbi növekedése elsősorban a BRC-20 tranzakciókat érintő Bitcoin-aktivitás felfutásának tudható be. A Galaxy Research adatai szerint május 2-án az összes Bitcoin-tranzakció 50%-a BRC-20 tranzakciókhoz kapcsolódott.

Az Ethereum ERC-20 token szabványa alapján modellezett BRC-20 egy kísérleti token szabvány, amely lehetővé teszi a felhasználók számára helyettesíthető tokenek kiadását és küldését a Bitcoin blokkláncon.

A BRC-20 token szabvány gyorsan a kriptovaluta iparág fő trendjévé vált. Különösen egy mémcoin, a PEPE erőteljes növekedésének köszönhetően. A token több mint 600%-ot erősödött az elmúlt hét napban, és május 5-én elérte történelmi csúcsát,  a 0,00000350 dollárt.

A Pepe, a legújabb virálisan terjedő internetes mém nagy feltűnést keltett a kriptovaluta piacán. Egy korai befektető 250 dollárból 1,14 millió dollárt varázsolt mindössze négy nap alatt a Pepe bevezetése után. Ez rögtön a címlapokra is került, és további több mint 250%-kal növelte az érme árát az elmúlt 24 órában.

A PEPE több mint 600%-ot erősödött az elmúlt hét napban

Az érme a híres mém, Pepe, a béka után kapta a nevét, amelyet Matt Furie készített. Fontos azonban megjegyezni, hogy a PepeCoin nem áll kapcsolatban Furie-val.

A Bitcoin blokklánc nem az egyetlen blokklánc, amelyet a folyamatos memecoin-hype érint. Az Ethereum blokklánc tranzakciós díja, a gas is az egekbe szökött az utóbbi időben a több hónapos nyugalom után.

Május 2-án az ETH tranzakciós díjak összesített összege meghaladta a 19 millió dollárt, ami 2022 májusa óta nem látott szintet jelent a Crypto Fees adatai szerint. Az Ethereum blokklánc továbbra is a legdrágább hálózatnak számít a tranzakciós díjak tekintetében.

Lassan egy klasszikus technikai alakzat rajzolódik ki a bitcoin grafikonján

A Valkyrie elemzői szerint a március közepén tapasztalt csúcshoz képest hozott még ezzel párhuzamosan alacsonyabb csúcsokat is a bitcoin. Ez pedig a klasszikus fej-váll alakzatot rajzolja fel a cég szerint a bitcoin grafikonján.

A Valkyrie Investments alternatív vagyonkezelő cég elemzői szorosan figyelemmel kísérik, hogy a bitcoin napi grafikonján hogyan alakul ki a fej-váll (H&S) alakzat.

A népszerű technikai elemzési alakzat két szakasza (a vállak) egy nagyobbat határolnak, ami a fejet képviseli. A diagram elemzői úgy látják, ez a piaci trend közelgő trendfordulójának előjele lehet. A kereskedők gyakran lefelé irányuló fogadásokat tesznek, amikor az árak az első és a második mélypontot összekötő trendvonal alá esnek.

a Valkyrie vagyonkezelő cég elemzői a hét elején az ügyfeleknek küldött feljegyzésben szorosan figyelemmel kísérik a minta alakulását

A hosszútávú trendmutatók továbbra is erős emelkedést jeleznek, miközben egy rövid távú lefelé irányuló megfordulási minta alakult ki. Bár klasszikusan nem felel meg a fej és a váll tankönyvi kritériumainak – írták a Valkyrie elemzői maguk is, Steven McClurg befektetési igazgató vezetésével a hét elején az ügyfeleknek küldött feljegyzésben a vagyonkezelő cég elemzői szorosan figyelemmel kísérik a minta alakulását. 

“Ha az ár a nyakvonal alá kerül, akkor 24 000 dollárig eshet vissza az árfolyam és érvényét veszítheti a fej-váll alakzat.” – tette hozzá az elemzőcég.

A nyakkivágás alatti 27 300 dollár körüli támasz elesése megerősítené a fej-váll alakzat összeomlását, megnyitva az ajtót egy még mélyebbre törő csökkenés előtt.

Míg az ármozgás vonalak vagy gyertyák formájában történő grafikus ábrázolása segíthet a kereskedési pszichológia illusztrálásában, a minták az elemzés egy igen szubjektív formáját jelentik. Gyakran pont emiatt nem a szándéknak megfelelően. Más szóval, a fej és a vállak összeomlása nem mindig vezet mélyebb áreséshez, így a kereskedőket a piac rossz oldalára állíthathaj. Ráadásul itt nem is feltétlenül beszélhetünk klasszikus technikai alakzatról, így érdemes további mutatókat is figyelembe venni kereskedési döntés meghozatala előtt.

Közeledik egy újabb amerikai bankcsőd hullám?

Az Egyesült Államok bankválságából adódó folyamatos piaci zavarok, immár több regionális bankot is érintenek. Ez pedig alapvetően befolyásolja a kereskedési hangulatot minden piacon. 

Az amerikai kontinensen az összes regionális bank, azaz 100%-nak a részvényei ma mínuszban vannak. Mindez egy nappal azután történt, hogy a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell azt mondta, hogy az Egyesült Államok bankrendszere erősebb, mint valaha…

Reakcióként  a BTC/USD 29 529 dollárra emelkedett, ami új májusi csúcs.

Miután a Federal Reserve kamatot emelt a héten, a bankok lassan térdre rogynak. A piaci várakozások ennek ellenére az emelkedő ciklus végét jósolták. A CME Group FedWatch Toolja szerint a következő, június közepén esedékes kamatdöntés már nem hoz emelést. 

A bitcoin egyre erősebb fázisába lép, ami egy közelgő emelkedő trend előkészítését is jelentheti, ha a makrokörnyezet is pozitívba fordul majd.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek