Per indul a Ledger és a Shopify ellen a tavalyi adatszivárgás miatt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A hardvertárcákat gyártó Ledger és a Shopify ellen per indul egy tavalyi adatszivárgás miatt. Két károsult fogott össze, kártérítést követelnek mindkét cégtől.

Több adatszivárgás is volt a Ledger háza tájékán

A tavalyi év eseményei elég rossz fényt vetnek a Ledger hírnevére. A cégről több adatszivárgási ügy kapcsán is cikkeztek a hírportálok 2020-ban. Az egyik adatszivárgás során például több, mint 1 millió email cím szivárgott ki, amelyeket aztán a hackerek közzé is tettek az érintettek címével és telefonszámával együtt. Aztán egy másik esetben 2020 decemberében 20 ezer felhasználó adatai kerültek ki a netre, amelyben a Shopify is érintett volt. A cég webshopját ugyanis a Shopify üzemelteti, így hozzáférnek az ügyfelek vásárláskor megadott adataihoz. A kérdéses ügyben a Ledger egyértelműen a Shopify-ra hárítja a felelősséget, míg a Shopify egy szélhámos alkalmazottat okol a történtekért. Az adatszivárgás után az érintett felhasználók fenyegető emaileket is kaptak. A csalók ilyen formában próbáltak pénzt kicsalni az emberektől.

Kártérítést követelnek a Ledger-től és a Shopify-tól is

A Scribd-re felkerült néhány jogi dokumentum a Ledger adatszivárgással kapcsolatban. A dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a Roche Freedman ügyvédi iroda két felperes képviseletében április 6-án beperelte a Ledger-t és az adatszivárgásban érintett másik céget, a Shopify-t is. A felperesek kártérítést követelnek az adatszivárgással kapcsolatos kötelezettségszegésből eredő károkért. Úgy gondolják a felperesek, hogy mind a Ledger, mind a Shopify hanyagságot követtek el, figyelmen kívül hagyták az esetet, majd pedig szándékosan megpróbálták leplezni azt. A kártérítés összegét a kereset nem tartalmazza, azonban annyi kiderül, hogy 5 millió dollárt meghaladó kárról van szó. A felperesekről annyit tudni, hogy két Ledger felhasználóról van szó, akiket nagy értékű kriptovaluták eltulajdonításával károsítottak meg az adatlopások során. Ketten együtt összesen 4,2 Bitcoint, 11 Ethereumot és 150 ezer Ripplet vesztettek el.

A Ledger részéről Antoine Thibault jogi képviselő csak annyit árult el, hogy a Ledger nem kívánja kommentálni a folyamatban lévő jogi ügyeket. Korábban egyébként a BitcoinBázis szerkesztősége is megkereste a céget az adatszivárgásokkal kapcsolatban, azonban – ahogy a legtöbb károsult sem – mi sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.