Legendás kereskedő szerint bedőlhet az XRP

A legendás kereskedő Peter Brandt úgy gondolja, a Ripple XRP tokent pusztán az ármanipuláció tartja a felszínen. Szerintem előbb-utóbb össze fog omlani.

Ha elesik a 0.24 dolláros támasz szint – véli Peter Brandt – az XRP könnyen 0.02 dollárig zuhanhat.

Az XRP az egyik legrosszabbul teljesítő eszköz 2019-ben, az év nagy részét átaludta. Egy ideig ugyan sikerült fél dollár fölé tornáznia magát, de fokozatosan hullott vissza a 0.30 dolláros tartományba. Az év kezdete óta mintegy 30%-ot vesztett a dollárral szemben, a bitcoinnal szemben pedig már most shitcoin kategóriába sorolhatjuk a harmadik legnagyobb piaci értékű hálózatot: értékének 75%-át elbukta szatosiban kifejezve.

A visszaesés több tényezőnek tudható be, de fundamentális oka, az altcoinok alulteljesítése. Az XRP emellett ugyanakkor egyedi eladási nyomással is kénytelen számolni. Egyik ilyen árlehajtó faktor a havi XRP kibocsátás amikor is a Ripple cég adott összegű XRP tokent értékesít a szabadpiacokon. Ezen túlmenően az XRP valós elterjedtsége a banki és intézményi ügyfelei körében minimális vagy csak kísérleti jellegű.

A legendás kereskedő nem az egyetlen aki az XRP végzetét jósolja, bár 0.02 dolláros extrém alacsony árfolyamot Brandten kívül még nem mert bevállalni senki se.

Az XRP gyengélkedését súlyosbítja továbbá az újfent kiújuló vita arról, hogy az eszköz értékpapír tokennek minősül-e vagy sem. Nemrégiben XRP befektetők kezdeményezték egy csoportos peres eljárás felvételét amiben amellett érvelnek, hogy az XRP értékpapír tokennek minősül. Korábban egyszer már tisztázásra került, hogy az XRP hasznossági token kategóriába tartozik és ezzel meg is szűnt a Ripple ellen szóló vizsgálat. Azonban a kereset benyújtásával a az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC) újfent vizsgálatnak vetheti alá a tokent és a végén akár dönthet úgy is, hogy értékpapír. Amennyiben ez bekövetkezik, az súlyos bírságokat róna a Ripple cégre.

A csoportos kereset megemlíti azt is, hogy a Ripple cég 1.1 milliárd dollár értékű digitális eszközt adott el, jelentős nagyságú pénzeszközt halmozott fel, a Bitcoin (BTC) és más digitális eszköz portfóliója mellett. Ebből a hatalmas vagyonból az XRP befektetők még egy krajcárt se láttak, sőt szerintük:

“Annak érdekében, hogy növelje az XRP iránti keresletet, és ezáltal növelje az XRP eladásából származó hasznot, a Ripple az XRP-t jó befektetésként ábrázolta, optimista ár előrejelzéseket publikált és a Ripple vállalatot szándékosan összemosta az XRP használatával,” vélik a felperes befektetők a dokumentumban.

Az XRP volt az elmúlt évben a legszélesebb körben reklámozott digitális eszköz, aminek az ígérete, hogy az xRapid fizetési rendszerével forradalmasítja a fizetési szektort. Ebből a forradalomból eddig nem túl sokat láthattunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük