Pofára eshetnek azok, akik a bitcoin bányászatot környezetszennyezőnek tartják

Hiába próbálják lejáratni a vezető kriptopénzt. A bitcoin bányászathoz használt villamos energia nagy része megújuló forrásokból származik, állítja az ESG elemzője.

Daniel Batten befektető és ESG-elemző friss jelentése szerint a bitcoin bányászathoz felhasznált energia már több mint fele megújuló energiaforrásokból származik.

A jelentések szerint a bányászathoz felhasznált energia több mint 23%-át csak a vízenergia adja. Ezt követi a szél-, nukleáris és napenergia 26,9%-os együttes részesedéssel, 2,4% pedig egyéb megújuló energiaforrásokból származik.

Ahogy maga Batten írja, a bitcoin bányászat által felhasznált energiáról szóló korábbi jelentések nem vették figyelembe a hálózaton kívüli forrásokat, ami arra engedett következtetni, hogy az az állítás, miszerint a szén dominál a folyamatban, nem helytálló. Valójában a szén részesedése a BTC bányászatban 22,92%, míg a gáz, mint szintén fosszilis energiaforrás, 21,14%.

Ha a bányászatot az elektromos járművekkel hasonlítjuk össze, akkor ugyanannyi gázt használunk fel a BTC bányászatához, de 38%-kal kevesebb szenet mint energiaforrást – elemzi Batten.

A jövőre nézve az elemző arra is számít, hogy a fosszilis energiahordozók aránya a BTC bányászatában tovább fog csökkenni. Batten BEEST modellje szerint a megújuló energiaforrások aránya a Bitcoin-hálózatban évente körülbelül 6,2%-kal fog növekedni. A víz, a napenergia, a szél bányászatban való fokozott felhasználása valószínűleg a szén, a gáz és más fosszilis energiahordozók arányának megfelelő csökkenését fogja jelenteni – vonja le a következtetést.

További kapcsolódó cikkeink: