Pofátlanul sokat számol fel a Binance, ha ki szeretnéd utalni a bitcoinjaidat

A Binance felhasználóknak nem lehet panaszuk, hisz a Binance sorra jelenti be a befektetőknek kedvező projektjeit: 125x tőkeáttétel kereskedés, Binance DEX, határidős piacok, staking stb. Viszont van egy dolog, ami bizonyára szúrja szemüket, mégpedig az a HitBTC-re hasonlító BTC kiutalási díjfelszámolás. Pillanatnyilag, az aktuális összegtől és bányászdíjtól független a Binance 0.0005 BTC-t számol fel, ha ki szeretnéd utalni a Bitcoinjaidat.

Az összeg 33-szor akkora, mintha magad állítanád a legmagasabbra a bányászdíjat egy saját tárcában annak érdekében, hogy a következő blokkban (azaz, a lehető leghamarabb) benne legyen a tranzakciód.

Miért ilyen drága kiutalni a bitcoinjaidat a Binance-ről?

A Binance úgynevezett kötegelt utalásokat végez annak érdekében, hogy minimalizálja a tranzakciós díjait. Azzal, hogy a lehető legtöbb outputot nyomorítja egyetlen tranzakcióba, a Binance akár 80%-kal is csökkenteni tudja a tranzakciós díjait. Emellett a Binance a régi input címeket használja szemben a SegWit címekkel, amik jóval költséghatékonyabbak a SegWit címekkel szemben.

A magas díjnak köszönhetően a Binance tranzakciók relatíve gyorsan teljesülnek ugyan, mivel a bitcoin bányászok a Binance kötegelt tranzakcióit preferálják ugyanis azok díja magasabb (kb. 100 szatosi/byte) szemben a normális tranzakciós díjakkal (ami jelenleg 6 szatosi/byte).

Egy óra alatt a Binance Bitcoin online tárcájából átlagosan 7 kötegelt utalást hajtanak végre, amik átlagban 36 outputot tartalmaznak. A hét kötegelt utalásért a Binance 0.01 BTC bányászdíjat fizetett.

Innen már csak egyszerű matek: ha átlagban minden egyes bitcoin kiutalás egyedi felhasználótól ered, akkor a 0.0005 BTC-s felszámolt díj után (0.0005 x 36 x 7) óránként 0.125 BTC-t húz be a Binance. Ez a valós bányászdíjnak a 12-szerese.

Túlárazás? Nem csak a Binance parazitáskodik

De miért is számol fel ilyen sokat a Binance egyetlen bitcoin kiutalásért? A válasz meglehetősen egyszerű, bár többdimenziós. Egyrészt ilyen alacsony valós bányászdíjak mellett a Binance kb. extra 20 000 dollár profithoz jut naponta csak azért, mert a felhasználók ki merik utalni a bitcoinjaikat a tőzsdéről (és miért ne tennék: a te privát kulcsod, a te bitcoinod). Másrészt egyfajta kockázatmentesítés is arra az esetre, ha netán a BTC bányászdíjak újra az egekbe szöknének, ahogy az történt 2017. végén. A második pont még validnak is lehetne mondani, de az elsőt nevezhetjük pofátlan lehúzásnak.

A fenti kalkuláció csakis a Binance bitcoin tárcáiról történő kiutalásokat veszi figyelembe, de lévén hogy a Binance-n több mint 400 digitális eszköz kereskedhető, feltételezhető, hogy hasonló túlárazási praktika jellemzi a Binance altcoin tárcákat is.

És vajon mi a helyzet a magyar váltók és tőzsdék esetében? Egy következő cikkünkben kiderítjük azt is.