Csúcsokat döntögetnek a SegWit tranzakciók

A Segregated Witness (SegWit) egy protokoll, amely a bitcoin feldolgozási idejét és a kapcsolódó tranzakciós díjat csökkenti. A legújabb statisztikák szerint az összes bitcoin tranzakció több mint 50 százaléka már SegWit protokollon fut.

Az opcionális tranzakciótípus 2017. augusztusában jelent meg először egy soft-fork hálózati frissítés után. A SegWit lehetővé teszi a gyorsabb és olcsóbb tranzakcióelszámolást a korábbi megoldásokhoz képest.

Jelenleg a bitcoin blokkláncban a blokkok mérete 1 MB-ban van korlátozva. Ez azt jelenti, hogy egy 10 perces időintervallumban nem lehet 2500-nál több tranzakciót feldolgozni. Azok a szolgáltatók azonban, akik engedélyezik a SegWit protokoll alkalmazását, ezt a korlátot ki tudják tolni.

Teoretikusan, ha mindenki átállna a SegWitre, akkor a limitet négyszeresére lehetne növelni, azaz másodpercenként 4 tranzakció helyett akár 16 tranzakciót is fel lehetne dolgozni.

2019. szeptember 16-án a SegWit csúcsot döntött, ugyanis a bitcoin tranzakciók több mint a fele a SegWit standardot használta, ami teoretikusan kétszeresére növelte a hálózat feldolgozási kapacitását, és ezzel a tranzakciók gyorsabbak és olcsóbbak lettek.

A SegWit megjelenése után a legnagyobb tárcák mint a Trezor és Ledger rögtön integrálták a standardot, azonban a kriptotőzsdék a protokoll átvételét nem siették el. Ennek egyik fő oka az volt, hogy a kriptotőzsdéknek az új protokoll miatt sokkal több fejlesztést és tesztelést kellett ráfordítani, hogy az új tranzakcióformátum élesítésre kerülhessen a tőzsdéken.

A korábbi statisztikai adatok azt mutatták, hogy a SegWit 2017. augusztusi bevezetése óta a hálózaton 14 hónap elteltével érte el 48.5 %-os arányt. Az azt követő időszakban a SegWit tranzakciók aránya 40 és 48% között ingadozott, egészen tegnapig, amikor is túllépte az 50%-os arányt.

A SegWit amellett, hogy megnöveli a Bitcoin hálózat teljesítményét és gyorsaságát, további jelentős funkciókat is kínál. A SegWit tranzakciók engedélyezik a Layer 2 skálázási technológiák használatát mint amilyen a Lightning Network is, ami szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időszakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük