A Facebook kriptovalutája röpítheti új magaslatokba a Bitcoint

A bitcoin (BTC) az elmúlt tíz napban kissé leült, 9000 dollárt megütve ismét esni kezdett, egészen 7500 dollárig. A potenciális újabb csökkenés ellenére, elképzelhető, hogy a következő hetekben a kriptopiacokra olyan új belépő érkezik, ami új magaslatokba repíti a bitcoint.

Ez az új belépő nem más lehet, mint a Facebook kriptovalutája a GlobalCoin, melyek tervét a jövő héten publikálják. Az elemzők úgy vélik, hogy a közösségi médiaóriás belépése megerősíti a bizalmat a digitális pénzek iránt, ezáltal segítve a BTC és az altcoinok elfogadottságának növekedését.

Mi az a Facebook kriptó?

Majdnem egy éve merült fel először, hogy a Facebook is szeletet akar a kriptotortából. Tavaly a cég bejelentette, hogy egy blokklánc csapatot állított fel, amelyet a PayPal és az Instagram korábbi vezetői irányítanak, köztük David Marcus, a PayPal volt elnökét. De a közelmúltig ez szigorúan titkos információnak számított.

A Szilícium-völgy kolosszusa saját kriptovalutájával az a célja, hogy egy globális fiatpénz alternatívát hozzon létre. A GlobalCoin egy digitális fizetőeszköz lesz a Facebook kiterjedt ökoszisztémájában, amely elérhető válik automatákon, tőzsdéken és jutalmazási rendszereken keresztül is.

Sokkal többet egyelőre nem tudni, de a pletykák szerint a kriptovalután több mint 100 alkalmazott dolgozik. Megjelenése tehát hatással lesz a Bitcoinra és tágabb értelemben véve, az egész kriptogazdaságra.

Miért röpítheti magasabbra a Facebook Bitcoint?

Míg sokan cinikusan megjegyezték, hogy a Facebook erodálhatja a Bitcoin értékét, addig mások épp ellenkező véleményen vannak. Caitlin Long, a Morgan Stanley egykori ügyvezetője igazi blokklánc támogatóvá vált, és kifejtette, hogy a GlobalCoin miért tudná fundamentumában erősíteni a Bitcoint.

Egy terjedelmes cikkében a Facebook kriptovalutájáról azt írta, hogy a GlobalCoin a Bitcoinnak fog kedvezni, mivel felgyorsítja majd a felfutásának ütemét. A Facebook logikusan oktatni fogja a felhasználóit a digitális eszközökről és általa könnyebbé teszi a usereknek, hogy belépjenek a Bitcoin piacára is. Amikor a Facebook felhasználók GlobalCoin ökoszisztémában bonyolítanak le tranzakciókat, azzal máris egy lépéssel közelebb kerültek a tradicionális decentralizált digitális pénzekhez, mint a Bitcoin is.

Amint a felhasználók hozzászoknak a globalcoinhoz, Long szerint, utána a Bitcoinhoz fognak fordulni, egy igen egyszerű okból kifolyólag: a BTC szűkös, a Facebook kriptovalutája nem. Az egykori bankár ennél többet nem fűzött hozzá, de azt állítja, hogy ez lesz a trend, mivel az emberek a megbízható, stabil dolgokba szeretnék fektetni a nehezen megkeresett pénzüket.

Hozzátette egyben, hogy a szituáció hasonlítana a venezuelai helyzethez, ahol Nick Spanos (Bitcoin Center alapítója, New York) korábban rámutatott arra a tényre, hogy a venezuelai petró (egy olajfedezetű digitális eszköz, amely a nemzet elinflálódott gazdaságának stabil alapokra helyezését szolgálja, kevés sikerrel) elterjedésére tett oktatási erőfeszítések inkább a Bitcoin malmára hajtották a vizet, mivel rég nem látott csúcson van az országban a BTC kereskedelem volumene. Ugyanígy járhat a Facebook is, csak nem pár millió felhasználóval, hanem milliárdokkal.

 

Nem ő az első, aki hasonló forgatókönyv kibontakozását vizionálja

Az elemző és iparági kommentátor Luke Martin a közelmúltban elmagyarázta, hogy a kriptó történetében, az iparágba belépők többsége, a bitcoinnal kezdte. A bitcoin a legnagyobb, legismertebb és az első decentralizált kriptovaluta, amely ugródeszkaként funkcionál a nyúl üregéhez.

Martin véleményében eltér abban, hogy szerinte a Facebook kriptója letaszítja a Bitcoint a trónjáról és válik a kriptogazdaság ugródeszkájává.

A számok mindenesetre a Facebook mellett szólnak. Az év elején Ari Paul szakértő azt nyilatkozta, hogy a Facebook kriptovalutáját konzervatív becslések szerint akár 300 millióan is használhatnák, amely a cég aktív usereinek mindössze a 20%-a.

Ha mindössze e szám 10%-a találna rá a Bitcoinra, a BTC-felhasználók száma máris a duplájára nőne, tovább növelve az elfogadás ütemét, a hálózat hatását és természetesen az értékét.

A statisztikákból semmiféle árcélok nem bogozhatóak ki, de egy ilyen mértékű beáramlás valószínűleg a legnagyobb áremelkedést eredményezné, amit az ökoszisztéma valaha is tapasztalt. Ha a 30 millióból mindeni csak 100 dollárt fektetne Bitcoinba, az már 3 milliárd dolláros friss tőkebeáramlás jelentene.

A GlobalCoin tehát szinte biztosan a BTC hosszú távú értékét fogja növelni azzal, hogy könnyebbé teszi a bitcoin, ethereum, ripple és más digitális eszközök vásárlását. Long szerint a centralizált kriptovaluta egy mézes bödön lesz majd mind a kormányok (személyes adatok, totális ráláthatóság a pénzügyekre), mind a Facebook számára, de attól még marad ami: egy Zuckerberg szeszélyeinek kitett demokráciaellenes fizetőeszköz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.