Pórul jártak a Telegram blokkláncába fektetők: egyeseknek a pénzük kétharmada is elúszott

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy orosz befektetési alap, ami a Telegram GRAM token befektetésre toborzott invesztorokat mindössze a befektetett összeg 21 százalékát fizeti vissza, írja a Forbes Russia.

A szóban forgó befektetési alap 15$ – 30$ GRAM token (a Telegram TON blokkláncának natív fizetőeszköze) árfolyamot jósolt 2028-ra, amit a legfrissebb fejlemények következtében a token már soha nem fog elérni. A 21%-os kártérítés viszont brutálisan alacsony figyelembe véve, hogy a Telegram maga 72%-os visszafizetést garantált miután az amerikai pénzfelügyelet (SEC) drákói döntése következtében kénytelen volt leállítani a blokklánc projektét.

A Forbes szerint a pórul járt befektetők amiatt kerültek ilyen csávába, mert a befektetési alap nem GRAM tokenbe fektetett (ami egyébként kibocsátásra se került), hanem GRAM alapú értékpapírokba.

TON+GRAM = a 2017 – 2018-as ICO-hájp legnagyobb buktája

A Telegram 2018-ban magánbefektetőktől körülbelül 1.7 milliárd dollárt gyűjtött egy az üzenetküldőjét támogató blokkláncra és annak natív fizetőeszközére és ezzel az EOS után a második legnagyobb ICO tokenkibocsátási projekt.

A hírek szerint a blockchain infrastruktúra már készen állt és hónapokra voltak a bevezetéstől, mikor jött az amerikai pénzfelügyelet bombája beperelve az üzenetküldő vállalkozást amiatt, hogy állítólag amerikai állampolgároknak értékesített engedély nélkül értékpapírokat (a SEC értelmezésében a GRAM token kibocsátás értékpapír kibocsátásnak minősül).

Pavel Durov, a Telegram alapító-ügyvezetője felismerve, hogy ezt a harcot nem nyerheti meg a SEC ellen, úgy döntött, hogy leállítja a blokklánc projektet és visszafizeti a szerződésben foglalt befektetők pénzének 72 százalékát.

Hivatalosan tehát a TON és GRAM Telegram projekt megszűnt létezni és aki a neten továbbra is találkozna hasonló nevű imperszonátor projektekkel, azok számára fokozott óvatosságot javasolunk, mert valószínűsíthetően egy újabb átverésről lesz szó.

A tanulsága a Telegram sztorinak, hogy nem érdemes alapozni a befektetőknek a tech szektor gigászainak túlhatalmára, lobbierejére és ígéreteire se, mert a szabályozókat nem hatják meg a decentralizációs törekvéseik (lásd Facebook Libráját is), ha azok nem felelnek meg a mondvacsinált regulációiknak. Talán érdemesebb lett volna a Telegramnak alapból open-source, anonim és voltaképp a Bitcoin nehezen másolható, de kormányzat+szabályozó rezisztens indulását követni blokkláncát projektjét illetően.

(Forrás: Forbes Russia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.