Putyin a világgal szembe menne a COVID-oltást illetően?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Putyin ellenzi a kötelező COVID elleni vakcinát, azt mondja, az embereknek kényszerítés nélkül kell beoltatniuk magukat. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az embereknek be kell oltatniuk magukat, hogy “legyőzzék ezt a világjárványt, de senki állása nem kerülhet veszélybe, ha azt megtagadja.”

A múlt hétvégén, a jövő hónapban esedékes parlamenti választások előtt a kormányzó Egységes Oroszország párttal tartott találkozón Putyin azt mondta: “Mindent meg kell tennünk, hogy legyőzzük ezt a járványt”, majd hozzátette “és a legjobb eszközünk ebben a küzdelemben a védőoltás”.

Ezután pont Putyin szájából kissé meglepő módon a következő hangzott el:

“A védőoltás a fő fegyver a vírus terjedése ellen. Fontos, hogy senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy beoltassa magát. Még kevésbé elfogadható a nyomásgyakorlás, amikor az embereket azzal zsarolják, hogy elveszíthetik a munkájukat. Az embereket meg kell győzni arról, hogy szükség van a védőoltásra. Az embereket meg kell győzni arról, hogy be kell oltatni magukat, hogy megmentsék az életüket és az egészségüket, és hogy megvédjék szeretteiket.”

Mint az orosz állami RT megjegyzi, pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy több mint 43 millió ember kapta meg az ország négy hazai gyártású koronavírus elleni vakcinájának egyikét. Ez a szám azonban, mint mondta, még nem elég, és “akkor fogjuk magunkat biztonságosabbnak érezni, ha a fertőzés ellen védettséggel rendelkezők száma eléri a 80 százalékot. Jelenleg közel minden negyedik orosz állampolgár immunizálódott a vírus ellen, és nem világos, hogy még hányan fejleszthettek ki antitesteket, miután országszerte megfertőződtek a vírussal”.

Putyin megjegyzései ellentmondásosak, mivel számos helyen már Oroszországban súlyos szankciókkal kell szembenéznie annak, aki nem hajlandó felvenni a vakcinát. Moszkvában például az olyan iparágakban működő vállalatoknak, mint a vendéglátás, a szabadidő és a közlekedés, bizonyítaniuk kell, hogy a személyzetük 60%-a be van oltva, különben súlyos bírságra számíthatnak. A hivatalnokok megerősítették, hogy a vállalkozások fizetés nélkül hazaküldhetik alkalmazottaikat, ha azok nem hajlandók oltakozni.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.