Rákattantak a kínaiak a nemesfémekre, erre a bankok elkezdték korlátozni a kereskedelmet

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az arany, ezüst, palládium, platina stb. kiemelkedő teljesítménye miatt megnövekedett az érdeklődés Kínában a nemesfémek kereskedelme iránt. Az árfolyamok esetében komoly felhajtó erőként jelentkezik a labilis alapokon nyugvó USA – Kína kapcsolat, a koronavírus-pánik pusztító világgazdasági hatása és a dollár gyengülése a vezető devizákkal szemben.

A túlhevülés azonban a kínai nemesfém piacokon egyelőre kizárt, mert a helyi bankok sorra jelentik be korlátozó intézkedéseiket. Az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), az ország legnagyobb bankja, szerdán jelentette be, hogy az ügyfelei péntektől nem nyithatnak új platina, palládium és más nemesfém index pozíciókat. A friss módosítás, állítja a bank, a példátlan árfolyam ingadozásra adott egyenes válasz és az ügyfelek befektetéseinek védelmét szolgálja.

Az Agricultural Bank of China bank pár nappal ezelőtt szintén jelezte, hogy felfüggesztette az aranykereskedelmet mialatt a Bank of China a platina és palládium kereskedési számlák nyitását hagyja el.

A Shanghai Gold Exchange kedden informálta a nyilvánosságot, hogy felfutott az aranyat és ezüstöt birtokló számlák száma és már megtette a megfelelő lépéseket a befektetők vagyonának védelme érdekében, írja a Reuters.

A határidős arany és ezüst kereskedelmet kínáló Shanghai Futures Exchange arra biztatja ügyfeleit, hogy tegyenek extra lépéseket a kockázatkezelés területén és ésszerű befektetési döntéseket hozzanak, illetve tartózkodjanak a túlzott kitettségtől.

A kínai bankok és a tőzsdék tehát további volatilitásra számítanak az elektronikus nemesfém piacokon és bár hasznosak a figyelmeztetések, de sok vizet nem zavarnak, mivel a nemesfém kereskedelem túlnyomó hányada papíralapú, habár az arany ETF kereskedelem a megugró profitok miatt szintén nagyot emelkedett a hetekben.

Ázsia legnagyobb tőzsdén kereskedett arany alapja, a Huaan Gold ETF pénzügyi eszköze 2019 vége óta +68%-kal 1.69 milliárd dollárra emelkedett.

Az arany szárnyalásának egyelőre nem látni a végét, és ahogy a központi bankok szépen lassan felélik pénzügyi tűzerejüket a részvény- és kötvénypiacok aládúcolására, miközben a koronavírus-pánik további áldozatokat kíván az országoktól az amerikai elnökválasztások közelségével, az USA – Kína feszültségek tartósságával a befektetők kétségbeesetten keresik a strapabíró menedékeszközöket a hagyományos piacokon innen és hagyományos piacokon túl.

Kapcsolódó:

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.