Rászáll a FATF a P2P kriptovaluta tőzsdékre is

A G7-országok által alapított kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force – FATF), aminek a fő feladata a pénzmosás elleni küzdelem, komolyabb felügyelet alá vonná a peer-to-peer (P2P), azaz közvetlen váltást lehetővé kriptovaluta tőzsdéket. A FATF kijelentette, “most már közelebbről vizsgálja az olyan P2P-tranzakciókat, amik virtuális eszköz szolgáltatókon mennek keresztül.”

A P2P váltókra eddig nem fordítottak komolyabb figyelmet a szabályozók, mivel a központi kriptovaluta tőzsdékhez képest elhanyagolható rajtuk a forgalom. A P2P kriptovaluta váltók azok a honlapok és szoftverek, ahol az eladók és a vevők közvetlen egymással tudják lebonyolítani az ügyleteiket. Ilyen szolgáltató például a HodlHodl, a LocalBitcoins és a Paxful.

A FATF ezekre a szolgáltatókra is külön ajánlásokat tervez, derült ki a V20 Konferencián, ahol a kriptovaluta szektor szervezetei találkoztak a globális szabályozó szervekkel. Mindezt Sandra Garcia, a FATF virtuális eszköz kontaktcsoport társelnöke mondta, hozzátéve, egy ilyen ajánlásra akár már a következő évben sor kerülhet.

Garcia hozzátette, hogy még nagyon az elején járnak a P2P-váltókra vonatkozó adatgyűjtésben, még az se tiszta, hogy konkrétan mely váltók és tőzsdék minősülnek virtuális eszköz szolgáltatónak.

Garcia azt is elmondta, hogy az olyan váltókra fog vonatkozni ez a G7-országok pénzügyi szabályozóinak megküldött ajánlás, amik úgynevezett nem-letétkezelő tárcákat működtetnek.

Nem nevezett meg konkrétan egyetlen oldalt vagy platformot sem, de azt hozzátette, néhányan azt vallják, hogy a FATF-ajánlások nem vonatkoznak rájuk, nem kell betartaniuk a terrorizmus finanszírozása elleni és pénzmosás elleni szabályokat.

A FATF virtuális eszköz csoportjának társelnöke szerint a szervezet alaposabban megvizsgálná ezeket a váltókat, és ha kell módosítaná az érvényben lévő ajánlásait.

Kapcsolódó: