Rekordot döntött az Ethereum hashráta

A héten rekordot döntött az Ethereum hálózatának számítási kapacitása, elérve az elképesztő másodpercenkénti 1 petahash értéket. Mindez annak ellenére, hogy 20 nappal ezelőtt az Ethereum hálózati protokollján bevezetésre került az Arrow Glacier frissítés, amely újabb 6 hónappal tolta el, a hálózat már nagyon régóta várt PoS tranzícióját. Az ígéretek szerint a PoS alapú Ethereum 2.0 hálózat akár 1000-szer is gyorsabb lehet majd a jelenlegi PoW algoritmus alapú blokkláncnál.

Mindezen történések mellett továbbra is kedvező jövedelmezésű az Ethereum bányászat, hiszen egy 1,5 Ghs/másodperc kapacitású ASIC bányász rig akár 84 dollár értékű érmét is bányászhat naponta. Az adatok szerint december 27.-én a hálózat hashrátája még 992,59 Ths / másodperc volt, azonban 28.-án már elérte az 1012 Ths / másodperc értéket. Vagyis meghaladta az 1 Phs / másodperc lélektani határt, története során először.

A hálózat legnagyobb bányász poolja az ethermine.org 283,63 Ths / másodperc kapacitással (kb 28%), majd ezt követi az F2pool, 134,81 Ths / másodperc (kb 13%) kapacitással. Ez azt jelenti, hogy az egész Ethereum hálózat közel fele, pontosabban 41 százaléka 2 darab bányász csoportosulás irányítása alatt van. Összesen körülbelül 61 jelentősebb bányász pool van, amely az Ethereum hálózat validálását végzi.

Ethereum aranylázban égnek a bányászok

Az Ethereum hálózat az utóbbi időben folyamatosan nő rá a Bitcoin blokklánc fejére. Az ether érme árfolyama jelentősen nagyobb mértékben emelkedett az utóbbi években, mint a bitcoin árfolyama, így az előbbi piaci kapitalizációja, már több, mint a fele az utóbbinak. A DeFi és az NFT piacok berobbanásának köszönhetően rekord számú tranzakció történik nap, mint nap az Ethereum hálózaton, ami folyamatosan újabb és újabb bányászokat szív be ennek és a relatív magas gas díjnak köszönhetően.

A jelenlegi leggazdaságosabb ASIC bányász rig az Innosilicon A11 Pro ETH, amely 1,5 Ghs/másodperces kapacitásával naponta 84 dollár értékű érmét tud bányászni. Ha 0,12 dollár / KwH közműdíjakkal számolunk (ez Magyarországon is körülbelül reális), akkor e mellé napi 7 dolláros költség párosul. A tiszta haszon tehát 77 dollár, azaz körülbelül 25,000 forint naponta. Ez 9,1 millió forint évente. Ehhez hozzászámolva a rig kb 29,000 dolláros, azaz 9,4 millió forintos árát a befektetés alig 1 év alatt megtérül. Plusz még ott van a használt, de még mindig értékes rig. Így hát nem akkora meglepetés, hogy rekordot döntött az Ethereum hálózat hashrátája.