Egyedülálló műalkotás van a Bitcoin hálózatán

Jelentős pillanat a digitális művészet történetében, hogy egy elismert Bitcoin művész 3D-s neurogeneratív alkotását jegyezte fel egy ritka „epic sat”-ra.

Az „epic sat” fogalma és jelentősége

Az „epic sat”egy különleges satoshi, amelyet a legutóbbi Bitcoin felezési blokk első satoshija képvisel. Ezt a satoshit kifejezetten gyűjtői értékkel bíró digitális vászonnak tekintik, amely ideális alapot nyújt a művészeti alkotások számára. Nuro művészetének ezen a platformon való megjelenése úttörő jelentőségű a kripto- és művészeti világban.

A művész és munkássága

Nuro – aki a „Nurorealm” Bitcoin művészeti közösség vezetője – hosszú ideje álmodozott arról, hogy művét egy ilyen jelentős digitális eszközön rögzíthesse. Műve, a „Spike #1”, az első 3D-s neurogeneratív műalkotás, amelyet a Bitcoin Ordinals protokolljára írtak fel, és amely Nuro saját agyi adatait használja fel az alkotás generálásához.

Az aukció és a mű alkotása

A mű feljegyzését egy árverés előzte meg, amelyen a “Book of Blob” művészeti közösség sikeresen szerezte meg az „epic sat”-ot. Az árverésen 33.3 Bitcoinért, vagyis körülbelül 2,13 millió dolláros áron sikerült megszerezniük ezt a különleges satoshit, amelyet a ViaBTC bányászott ki.

Művészi és technikai megvalósítás

A művészeti darab magába foglal egy AI által generált hangkompozíciót is. Ezt Claire Boucher – ismertebb nevén Grimes – kanadai elektronikus popművész hangjával készítették. A mű elkészítése több mint 12 hónapot vett igénybe, és több mint 50 könyvtár felhasználásával jött létre, ami bizonyítja a projekt komplexitását és újító jellegét.

Összegzés

Nuro és a „Book of Blob” közössége által létrehozott műalkotás nem csupán a Bitcoin hálózatának egyik legértékesebb digitális vásznára került, hanem egy új korszak kezdetét is jelzi a kriptovaluták és a digitális művészet integrációjában. Ez a projekt tovább erősíti a Bitcoin mint egy művészeti platform szerepét, és inspirálhatja a jövő művészeit, hogy új médiumokban gondolkodjanak.