Ripple árelemzés – továbbra is a medvés felállás dominál

Az XRP/USD és XRP/BTC párok technikai indikátorai továbbra is medvés trendben tartózkodnak. A potenciális trendfordulóhoz meg kell vizsgálnunk az árfolyam aktuális helyzetét a 200 EMA-hoz és az Ichimoku felhőhöz képest a napos charton.

Ripple árelemzés – fundamentálisok

A Ripple (XRP) egy fizetési protokoll és hálózati token és jelenleg a Coin Market Cap kapitalizációs listáján a harmadik helyet foglalja el. Múlt év novembere óta az Ethereum (ETH) és az XRP hasonló piaci kapitalizációt mutat. A cikk írásakor az XRP piaci kapitalizáció összege 13.19 milliárd USD (3500 Mrd Ft), a forgalomban lévő XRP kínálat 41.43 Mrd XRP. A kereskedési volumen az elmúlt 24 órában 753.6 M USD (~200 Mrd Ft). Az elmúlt hónapokban az XRP a legtöbb vezető coinnal és tokennel szemben alulteljesített.

coin360.io

Az XRP tokent 2012 novemberében indította útjára három alapító: Arthur Britto, Chris Larsen és Jed McCaleb közösen Ryan Fuggerrel, aki még 2004-ben kezdett el dolgozni egy fizetési protokollon, a RipplePayen. A forráskódot 2012 szeptemberében egy új érme, a NewCoin alatt építették be a Ripple elődjébe. Egy hónappal később a NewCoint átnevezték OpenCoinra, majd 2013 szeptemberében Ripple Labs lett a neve. McCaleb 2013 májusában kilépett a projektből, de hivatalosan csak 2013 júliusában hagyta ott, majd 2014 júliusában előrukkolt a Stellarral (XLM). McCaleb alapította a hírhedt MT.GOX tőzsdét 2010-ben, amit később eladott Mark Karpelesnek 2011 márciusában.

2015 óta a Ripple Labs ügyvezetője Brad Garlinghouse, David Schwartz, 2018 júliusa óta technológiai vezetője a projektnek. Schwartz 2011-ben csatlakozott a Ripple Labshoz és mint vezető kriptográfus kezdte. 2019-ben csatlakozott Stuart Alderoty tanácsadóként a céghez, korábban a CIT bank, HSBC és American Expressnél is dolgozott. A múlt hónapban Cory Johnson, korábbi vezető marketingstratéga elhagyta Ripple céget, a Ripple a piaci helyzet változására hivatkozott a pozíció kiiktatásakor.

Ripple vásárlás gyorsan és egyszerűen bankkártyával a CEX.IO tőzsdén

Kezdetben az alapítók 100 milliárd XRP-t generáltak aminek 80%-a a Ripple Labs tárcáin parkol. 2015 májusában az egyesült államoki pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó hálózat megállapította, hogy a Ripple Labs az “adminisztrátora” az XRP tokeneknek és ezért 700 000 dollár bírságra büntette a céget mivel nem regisztrálta magát mint pénzszolgáltató vállalkozás.

Jelenleg a top 100 XRP számla, leszámítva a Ripple Labs által elzárt XRP-t, a teljes forgalomban lévő kínálat 78.49%-át birtokolja. A Ripple 6.48 milliárd XRP-t birtokol, 41.2 milliárd XRP van forgalomban és 52.3 XRP milliárd escrow tárcákon parkol.

2017 decemberében a Ripple egy programozott escrow rendszert jelentett be a maradék 55 milliárd XRP tokenre. Minden hónapban egy milliárd XRP-t oldanak fel az escowból és értékesítik az XRP felhasználók között. Minden eladatlan XRP visszakerül az escrowba a hónap végén. A Ripple Q4 negyedévi jelentése szerint 0.6 milliárd XRP-t értékesítettek a három milliárdból, a korábbi negyedévben 0.4 milliárdot sikerült eladni.

Az XRP a kritika ellenére továbbra is extrém centralizált hálózat attól függetlenül, hogy regisztrálatlan értékpapír kategóriába sorolható-e vagy sem. A Ripple ugyan bevezetett egy escrow számla politikát, de az XRP többsége fölött a Ripple cég rendelkezik és az XRP tokenáramlás is a cég kezében összpontosul. Ripple ugyanakkor azt állítja, a hálózata decentralizált mivel az XRP tokenek nem reprezentálnak tulajdonrészt a Ripple cégben és az XRP token és hálózat a cég nélkül is fennmaradna. Több bírósági ügyben is kell tanúskodnia a cégnek az Egyesült Államokban, az egyik ilyen ügy, hogy egyszer és mindenkorra definiálva kell legyen a Ripple cég szerepe a hálózatában és az XRP tokenrendszerben.

A konszenzus az XRP hálózatában a Ripple Protokoll Konszenzus Algoritmus adja, ami kollektívan megbízható csomóponti és a validátori alhálózatokat aggregál. Jelenleg 1086 nyilvános csomópont van, de csak 26%-a a csomópontoknak futtatja a legfrissebb 1.2.0 verziót. A hálózatban 118 névtelen doménről futó validátor van, a nem-Ripple cég validátorok adják a teljes szám 73%-át. 2018 novemberében a Ripple szervernek napi ~12 GB tárhelyre volt szüksége és 8.4 TB-ra, ha a teljes XRP főkönyv tárolására kerül sor.

A Ripple számos eszközt kínál vállalati és banki megoldásként amit kollektívan RippleNetnek nevezünk, ide tartozik: xCurrent, xRapid és az xVia. Az xCurrent globális bankközi utalásokat képes feldolgozni és a SWIFT-tel megegyező tulajdonságokkal rendelkezik. Az xRapid, mely 2018 októberében indult, likviditást biztosít az XRP adásvételéhez. Az xVia egyirányú fizetési megoldásként funkcionál. A három eszköz közül csak az xRapid igényli az XRP token használatát. A múlt hónapban a Mastercard és a Barclays befektetett a SendFriend cégbe, ami az xRapid utalási rendszerét használja, elsősorban a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok közötti hazautalások lebonyolítására.

A Ripple két monetáris üzletággal is rendelkezik az ökoszisztémája növeléséhez, egy kockatőke részleggel és egy egyetemi kutatási kezdeményezéssel. A kockatőke üzletág, az Xpring inkubátorprogramokba fektet, felvásárolásokat kezdeményez, továbbá elismert vállalkozók által működtetett projekteknek és vállalkozásoknak biztosít adományt. A kutatási részleg mintegy 50 millió dolláros alappal rendelkezik azon egyetemek számára, melyek az XRP-hez kapcsolódó kutatásokat kezdeményeznek.

A múlt hónapban az Xpring bejelentette a Wietse Wind finanszírozását. A Wind 2017 decembere óta rendelkezik egy XRP adomány bottal. A következő XRPL harmadik fél projektek között szerepel egy regisztrációs alkalmazás, hidegtárca és egy decentralizált tőzsdei felhasználói felület is. Márciusában az XRPL bejelentette, hogy bounty-t írt ki egy XRP fizetési bővítmény kifejlesztésére a WooCommerce online áruházához.

E héten az Xpring partnerségre lépett a Forte céggel, hogy egy 100 millió dolláros forrásalapot hozzon létre játékfejlesztőknek. A Forte egy blokklánc alapú platform technológia a játékiparban, támogatói között van az a16z, Andreessen Horowitz, Battery Ventures, Canaan Partners, Coinbase Ventures, 1confirmation és több más nagy név is. A játékokon vagy alkalmazáson belüli tranzakciók és vásárlások egyre elfogadottabb megoldások a népszerű Fortnite óta, mely több mint 1 milliárd dolláros bevételre tett szert ez által.

A külső XRP ökoszisztéma tagjai közé tartozik az Interledger, Coil és Codius, amik funkciókért és fejlesztésekért felelnek. Az Interledger Protocol (ILP) különböző elosztott és decentralizált főkönyvek között tud utalásokat végrehajtani, a forrásokat köztes felek révén mozgatja. A Coil segítségével  előfizetéses adományok válnak lehetővé internetes tartalommonetizációval anélkül, hogy személyes adatokat kellene megosztani, és emellett valós időben fizet egy Web Monetization API- nak nevezett alkalmazás segítségével. Hasonló mikroutalási rendszer monetizációs célra a Brave böngésző is. A Codius egy okosszerződés és okosprogram platform a blokkláncok közötti átjárhatóságra. 2018 novemberben a Bill & Melinda Gates Alapítvány az ILP és Coil alkalmazásait kívánja a Mojalooppal együtt használni, és a cél, hogy azok is banki szolgáltatásban részesülhessenek, akiknek nincs bankjuk.

A hálózati oldalról a napi tranzakciószám 2018 során folyamatosan esett és jelenleg 400 000 és 800 000 között váltakozik. Ugyanakkor se a coinmetrics.io, se a bitinforcharts.com nem tudja hitelesíteni az adatot. A legtöbb tranzakciót az OfferCreate funkció generálja, ami egy váltómotor. Az átlagos tranzakciós költsége az XRP utalásnak, ami korrelál a hálózati forgalommal, minimális a többi érmével összehasonlítva, és jelenleg 0.0004 dolláron (11 fillér) áll.

https://xrpcharts.ripple.com/#/metrics

A napi aktív címek (DAA) 2018 januárja óta szintén nagyot estek 2018 januárja óta (vonal, lenti chart) és 4 000 – 8 000 között váltakozik 2018 júliusa óta. Mindenesetre az érték még 2017-es átlag felett tartózkodik és egy potenciális növekedés a DAA számban egyértelmű bikás szignál lenne, mivel emelkedő keresletet indukálna az eszközért. A legnagyobb emelkedés a DAA-ban 2017 közepén és végén történt, ami egybeesik az árfolyam ralival is.

Az átlagos tranzakciós érték (satírozott rész a lenti charton) a hálózaton lényegében 120 és 500 dollár (30 E Ft – 130 E Ft) között váltakozik már 2018 márciusa óta. A havi escrow tranzakciók miatt enyhén magasabbak mint az aktuális organikus használat. Miután a teljes napi tranzakciószám csökkent, ezek a nagyobb escrow tranzakciók sokkal nagyobb hatással voltak az átlagos napi tranzakciós értékre.

Ripple árelemzés - továbbra is a medvés felállás dominál
coinmetrics.io

A 30 napos Kalichkin hálózati érték napi tranzakciós aránya (NVT) jelenleg 100 fölött van, ami historikus normának számít (vonal a lenti charton). Egy emelkedő NVT medvésnek tekinthető az árfolyamra nézve mivel csökkenő hálózati hasznosságot indukál. Az escrow tranzakciók és érmearbitrázs ugyanakkor hamisan csökkenti az NVT értéket. Az NVT éles esése 100 alá bikás ármozgást jelezne előre (satírozott rész a lenti charton), hasonlót, mint amit 2018 decemberben és januárban láttunk. Habár az érmék közötti NVT-t nehéz összehasonlítani, mivel más tranzakciótípusokat alkalmaznak, azért hasznos, ha a hálózatok relatív hasznosságát hasonlítjuk össze hosszabb távon. Például az XLM, ami hasonló hálózati struktúrával rendelkezik mint az XRP, sokkal magasabb NVT értékkel rendelkezik.

coinmetrics.io

A fejlesztői aktivitásra pillantva a Ripple projekt 75 GitHub adattárral rendelkezik és 150 fejlesztő összesen 1 100 commitet rakott hozzá az elmúlt egy évben. A Ripple 1.2.0 verziót a múlt évben adták ki. A legtöbb commit az XRP Ripple dev portálon (top) zajlott mialatt a rippled adattár az elmúlt hónapokban alig regisztrált aktivitást (alul).

GitHub közösségi fejlesztői platformon listázza a projektjét, ahol a fájlokat adattárakban vagy angolul repókban tárolják és a rajtuk végrehajtott változtatásokat nevezik commit-oknak. A commit-ok során rögzítik a fejlesztő nevét, a változtatás idejét és más egyéb adminisztratív paramétert. A commitok inkább egy számszerű adatot szolgáltatnak a fejlesztés állapotáról, de nem feltétlenül jelzi a fejlesztések minőségét. A magas szám elsősorban az adott projekt iránti általános fejlesztői érdeklődést és aktivitást indukálja.

github.com/ripple/ripple-dev-portal/
github.com/ripple/rippled

Az elmúlt 24 órában az XRP tőzsdei kereskedési volumenét a Tether (USDT) vezette és Bitcoin (BTC) párok. A legnagyobb volument a ZBG, ZB.com és BIT-Z produkálta. Az USD és a koreai KRW szignifikáns volument produkál a többi érmepárral szemben.

Az XRP egy köteg kriptotőzsdei bejelentést halmozott fel 2018 végén és 2019-ben is jól kezdenek alakulni listázási kilátásai. Novemberben az OKEx listázta az XRP/BTC párt a tőkeáttételes szekciójában továbbá a Trezor Model T hidegtárca is akkor jelentette be XRP támogatását. Decemberben a Coinbene és a KuCoin is adott XRP párokat, a Binance egyszerre többet is. Januárban az OKEx XRP folyamatos swap eszközt listázott 40-szeres tőkeáttétellel, a Bitrue pedig a Binance nyomdokait követve több XRP alappárt is listázott. Bitcoinus, a Gibraltar Blockchain Exchange, BigOne, Biger, LykkeX, ProBit és BankCEX szintén nyitott az XRP párok felé decemberben és januárban. A Coinbase a múlt hónapban listázta az XRP párokat és a tokent még a tárcához is adta. A Fidelity Digital Assets szintén az XRP listázását tervezi.

Rápillantva a Google Trendek ‘ripple’ rákereséseire akkor 2017 december és januárt eltekintve a keresések közel a nullához vegetálnak. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Google Trendek és a bitcoin árfolyama között nagyon erős korreláció figyelhető meg, ám akkor a jelentés még arra a következtetésre jutott, hogy a keresések dramatikus emelkedése a bitcoin árfolyam esését eredményezi, aminek ellentmond a 2017 decemberi ATH rákeresés és ATH BTC árfolyam. Hasonló korreláció figyelhető meg más érméknél is.

Ripple árelemzés – technikai mutatók

Az XRP már jó ideje egy szűk keresztmetszetű tartományban kereskedik, ami konszolidációt indukál egy nagyobb mozgás előtt. A belépési és exit pontok meghatározására exponenciális mozgóátlagokat (EMA), volumen profilt (VPVR), villát (PF) és Ichimoku felhőt használunk.

A napos charton az 50 és 200 napos EMA medvésen keresztezte egymást 2018 május 21-én. Az XRPUSD árfolyam pillanatnyilag jóval a 200 EMA és kicsivel az 50 EMA alatt csücsül. Az 50 EMA ellenállás áttörése azt jelentené, hogy megindulhatna a menetelés a 200 EMA felé, ami 0.385 USD-n áll. Még hónapokig nem valószínű a bikás aranykereszt, de ha bekövetkezne, akkor további erősödés és egyértelmű trendfordulóról beszélhetünk. Jelenleg nincsenek aktív volumenek vagy RSI divergenciák.

A VPVR volumen profil 2017 végéig visszamenőleg azt jelzi, hogy a kereskedés számottevő része a 0.20 – 0.45 USD tartományban történt és 0.50 USD fölött már relatíve alacsony kereskedési aktivitás a jellemző. Múlt év szeptembere óta az árfolyam egy háromszög tartományban kereskedik. Ha a tartomány támasza alá esne, akkor 0.24 USD-nál felrajzolható egy gyenge támasz.

A Bitfinex long/short nyitott pozíciók (alul) 80% longban vannak és január közepe óta lényegesen nőtt a longok száma. Egy komolyabb esés esetén a sok long pozíció ráerősíthet az esésre mivel a long pozíciójú traderek XRP tokenjeik eladásába kezdhetnek az azonnali piacokon a veszteségeik fedezése érdekében.

Ripple árelemzés - technikai mutatókEgy potenciális medvés villa (PF) decemberi és április horgonyokkal illusztrálja a jelenlegi csökkenő trendet. Az alsó támaszhatárok jelentik a vásárlási zónát, a felső ellenállászónák pedig az eladásit. Az alsó határok egyben a 2017-es konszolidációs zónával is megegyeznek. Az árfolyam folyamatosan megpróbál visszatérni a sárga középvonalhoz a trend tartama alatt. A trend mindaddig medvés marad amíg az árfolyam nem emelkedik a PF fölé, ami ~0.533 USD-nál található.

Ripple árelemzés - technikai mutatók

Térjünk át az Ichimoku felhőre és annak négy metrikájára: jelenlegi árfolyam pozíciója a felhőhöz viszonyítva, a felhő színe (vörös medvés, zöld bikás), a Tenkan (T) és Kijun (K) kereszthez valamint a leszakadó időhöz. A legjobb pozíciónyitási pont mindig akkor adódik, mikor a legtöbb indikátor medvésről bikásra vált át, vagy fordítva.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

A napos charton a felhő metrikák állása: az aktuális árfolyam a felhő alatt, a felhő medvés, a TK kereszt medvés, a leszakadó idő a felhő alatt és az aktuális árfolyam alatt helyezkedik el. Hagyományosan long pozíció nyitása akkor célszerű, mikor az árfolyam a felhő fölé kerül, ami 2018 novemberében történt utoljára. A lapos Kumo 0.42 és 0.51 USD helyezkedik el és mágnesként vonzza az árfolyamot, ha az aktuális ellenállások képesek tartani az árfolyamot.

Ripple árelemzés - továbbra is a medvés felállás dominál

Az XRP/BTC pár egy medvés trend kezdetét mutatja. A medvés Kumo kitörés 50/200 EMA potenciális halálkereszttel a medvés momentum potenciális bekövetkeztére utal. Az árfolyam november óta először a felhő alatt mozog. A VPVR a 7 000 – 9 000 szatosi tartományban mutat aktivitást, nem valószínű hogy ez alá esne. A komolyabb támasz 4 300 és 5 000 szatosi zónában van.

Ripple árelemzés - technikai mutatók

Konklúzió

A fundamentálisok továbbra is alacsony hálózati kihasználtságot mutatnak a viszonylagosan magas átlagos tranzakciós értékekkel és közel nulla TRX díjakkal. Egyelőre lehetetlen megmondani mekkora arányú a spekulációs kereskedés és mekkora az intézményi kereslet aránya a Ripple hálózatán, különösen a tőzsdei és a felhasználói tárcák közötti utalások és a nagy havi escrow kiutalások dominanciájával, amik tovább inflálják a tranzakciós értéket. Az elmúlt hónapok bikás ármozgásai egyértelműen híreknek és közleményeknek köszönhetőek és nem egy fenntartható és organikus növekedés kialakulásának. Ha az utóbbi lenne a felhajtó erő, akkor az megmutatkozna a napi tranzakciószám növekedésében.

Az XRP/USD és XRP/BTC párok egyaránt medvés kilátásokat jeleznek. A trendforduló egyik első jele az lenne, ha az árfolyam pozíciója a 200 EMA és a felhő fölé tudna kerülni a napos chartokon. Az 51 dollárcent áttörése egy ilyen forgatókönyv kibontakozása lenne. Máskülönben a medvés trend folytatása a 0.25 cent és a 7 000 szatosi irányába továbbra is valószínűbb rövid távon. A Coinbase listázás ugyan adott egy löketet a likviditásnak és a spekulációs bikás momentumnak, de az ilyen listázások hosszú távon nem járulnak hozzá a fenntartható emelkedő trend kialakulásához. Komoly bizonytalanság továbbra is, ha az amerikai pénzfelügyelet (SEC) értékpapír tokenként kategorizálja a Ripple cég XRP tokenjét, ami súlyos anyagi és jogi következményeket vonna maga után.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük